zondag 24 juni 2012

Het regent en waait, maar de Gouden Pet laat zich niet kennen

Het regent vandaag pijpenstelen en de tweede dag van de Leidse Waterdagen wordt dan ook afgelast, geen muziekboten op het water deze keer. Ook voor de straatmuzikanten die meedoen aan De Gouden Pet is buiten spelen geen optie, maar daar is een oplossing voor: de optredens worden naar binnen verplaatst. MuziekGezien gaat er eens goed voor zitten bij De Twee Spieghels.
Net op tijd voor het optreden van de Nostalgini's die oud Hollandse liedjes zingen in een kleurrijke entourage. Bij binnenkomst spelen ze net Peter, maar ook nummers als Langs de Amsterdamse Grachten, Katinka en Het Dorp komen voorbij. En behalve voor het oor is het ook een lust voor het oog. De dames hebben er werk van gemaakt!
Vervolgens is het de beurt aan de Engelsman John Bubb die met begeleiding van gitaar en mondharmica folk en popliedjes zingt. Eigen nummers, maar ook covers als Streets of London, Sound of Silence en Whisky in the Jar.
Daarna volgen de Lucky Spoons een folktrio dat al op eerdere edities van De Gouden Pet stond, met een deels instrumentaal optreden. Wat een beetje ontbreekt is het spelplezier, er kan geen lachje vanaf.
Dan is het de beurt aan De Drie Spieghels in De Twee Spieghels. Anne en Sjoerd, die hier normaal gesproken achter de bar staan hebben een gelegenheids trio gevormd samen met Sjoerd's neef Tijmen. Sweet Dreams, All Night Long en Mercy worden vol overgave en vaak mooi driestemmig gebracht. Aan het begin van hun optreden zitten ze nog halverwege het café, al snel moeten ze helemaal achterin plaatsnemen, zo druk wordt het opeens!
Het laatste optreden in De Twee Spieghels is van Geersgewijsgedaan, ook een vaste klant bij De Gouden Pet. Met eigen Nederlandstalig repertoire.
Inmiddels is het droog en laat zelfs de zon zich af en toe zien, dus toch nog even de straat op, want een echte straatmuzikant blijft niet binnen als dat niet nodig is. Hier staat Palaver in de Burgsteeg te spelen, vorig jaar nog finalist.
En voor de Hooglandsekerk is een bont gezelschap neergestreken, De Limonado's. Zes muzikanten bezingen hun exen, zoals Marijke. En horde vrouwen en kinderen maakt het spektakel compleet.
En terwijl de jury gaat bepalen wie er straks in de finale komen mogen The Magnificent 8 het publiek op het winderige Hooglandsekerkplein vermaken met hun Afro Hiphop Funk. Dat gaat ze prima af! Tijdens het stemmentellen en na de finale mtreden ze nog twee keer op.
Dan zijn de zes finalisten bekend en mogen ze allemaal nog twee liedjes spelen, versterkt op het podium. Als eersten het Groningse duo Bluebird, mooie tweestemmige covers met begeleiding op gitaar en mandoline.
Tweede finalist Il Duo+Uno stond vorig jaar ook al in de finale en werd toen derde met hun tragische, Nederlandstalige liefdesliedjes. Toen was het nog verrassend, vandaag is het nieuwe er een beetje vanaf.
Derde finalist is De Drie Spieghels die ondanks slechts anderhalf uur repeteren (vanmorgen, maar Anne en Sjoerd spelen wel samen vaker) indruk maken met Mercy en vooral met De Pont naar Noord, een nummer van Jeroen Zijlstra.
Palaver stond vorig jaar ook al in de finale en zingen een eigen nummer en een vertaald Jiddisch liedje. Wel mooi, maar of het genoeg is?
Tijdens het optreden van de Limonado's gebeurt er bijna meer vóór het podium dan erop. Want terwijl de muzikanten zich uitleven op Angeline (Peter Koelewijn) en Marie (Rubberen Robbie), wordt er voor het podium limonade en snoep uitgedeeld. Een dolle boel.
Zesde en laatste finalist zijn de Happy Acorns, een vrolijk groepje muzikanten dat Americana in bluegrass bezetting speelt. Dan is het tijd om te gaan stemmen, want uiteindelijk bepaalt het publiek wie de winnaar gaat worden.
Ondanks het matige weer is het toch weer een feestje deze 26ste editie van De Gouden Pet, vooral als het in de loop van de middag droog wordt.
En zijn de stemmen geteld en de eerste prijs én de gouden pet gaan naar de Limonado's, de Happy Acorns worden tweede en zo te zien zijn De Drie Spieghels best tevreden met hun derde plaats!
Als de drie even later binnenkomen bij De Twee Spieghels worden ze in elk geval met gejuich ontvangen en omdat het er toch net pauze is zingen ze nog één keer De Pont naar Noord!
Nadat De Gouden Pet zich verplaatste van straat en café's naar de finale bij de Hooglandsekerk is er gewoon weer tijd voor jazz op de zaterdagmiddag in De Twee Spieghels. Vandaag met het Robert Rook Trio, aangevuld met de prachtig zingende Rugile Daujotaite. Ze komt uit Litouwen, maar studeert aan het conservatorium in Den Haag. Helaas veel gemist van haar optreden, maar tijdens de derde set zingt een geweldige versie van Twisted!

LINKS:
Nostalgini's
Geersgewijsgedaan
Palaver
The Magnificent 8
Bluebird
Il Duo
Happy Acorns
De Gouden Pet
Robert Rook
Rugile Daujotaite
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: