vrijdag 22 juni 2012

Nieuwe geluiden en oude bekenden bij Jazzdag 2012

Dit jaar voor de tweede keer naar de Jazzdag in LantaarnVenster in Rotterdam. Conferenties, matchmaking, het is het grootste jazz netwerk evenement van Nederland. En er is vooral heel veel muziek, te beginnen met een live uitzending van Mijke's Middag op Radio6. Begint gelijk al goed met het Michiel Stekelenburg Quartet. Met Tom Beek op sax, Guus Bakker op bas en Pascal Vermeer op drums. Nu spelen ze drie nummers, vanavond een showcase van een half uur.
Mijke's Middag is een soort overgang tussen het conferentieprogramma dat 's-middags plaatsvindt en de showcases die vanavond worden gehouden. Vooral ook een voorproefje van de showcases met nu een kort optreden van de Jazzinvaders. Al veel vaker gezien, maar altijd vernieuwend deze Dutch Nu-Jazz sensatie. Later vanavond nog een showcase.
Muzikale rode draad in het programma is Ob6sions, de huisband van Mijke's Middag. Met Efraïm Trujillo (sax), Jeroen van Helsdingen (toetsen), Sven Schuster (bas) en Victor de Boo (drums). Ze spelen eigen nummers en zijn net als vorig jaar een genot om naar te luisteren. In september komt hun eerste cd uit!
Ook Cubrabob speelt een drietal nummers, een mix van muziek uit Cuba en Brazilie en stevige jazz. Spelen vooral nummers van hun eerste cd en dat gaan ze vanavond nog eens doen bij de showcases.
En dan zijn er ook nog wat verrassingsoptredens, want de halve Nederlandse jazzwereld is vandaag in Rotterdam. Robert Rook en Thomas Winther Anderson bijvoorbeeld en deze zangeres en gitarist, die dan samenspelen met de Ob6sions.
Dan is het tijd voor het avondprogramma met de showcases voor de (inter)nationale pers en bookers. Optredens van een half uur, telkens drie of vier tegelijk. Het begint met een optreden van het Willem Breuker Kollektief, dat hiermee hun afscheidstournee in november en december aankondigen. Premiere 8 november in de Leidse Schouwburg.
Tot nu toe veel leuks, maar weinig nieuws gehoord, maar dat wordt wel anders met het indrukwekkende optreden van Celine Cairo. Ze begint haar set in de altijd rumoerige foyer van LantaarnVenster met een solonummer en haalt vervolgens bassist Mart Jeninga, (alt)violiste Anne Bakker en drummer Tim Vermulst erbij. Met jazz heeft het misschien niet veel te maken, het is gewoon een geweldige singer-songwriter met een prachtige stem! En de foyer is zo goed als stil, dan heb je toch wel iets in je mars. Hou ze in de gaten en zeker ook de cd waar ze nu mee aan de slag zijn.
December vorig jaar zagen we het New Rotterdam Jazz Orchestra in de Leidse Q-Bus samen met Eric Vloeimans. Een onvergetelijk concert toen. Vanavond spelen ze muziek die ze geschreven hebben voor een film en dat valt toch iets tegen, afgezien van een prachtige solo van hoornist Morris Kliphuis (Kapok) wordt het tijd om wat te gaan eten. Maar eind december staan ze weer in de Q-Bus samen met Anton Goudsmit, dat gaan we niet missen!
En over Leiden gesproken, de groep New Morning zagen we onlangs nog in De Twee Spieghels. Was toen nog en soort try-out, nu voor echt. En in een paar maanden kun je enorm groeien, was het toen nog zoeken, nu hebben drummer Jeroen Vrolijk, gitarist Angelo Boltini, bassist Xander Buvelot en saxofonist Paul van der Feen hun draai helemaal gevonden. Perfecte fusion, niet echt héél erg toegankelijk, maar alles klopt!

En over De Twee Spieghels gesproken, daar speelde vorig jaar het Crescent Double Quartet óók al een try-out. Was toen overdonderend en is het nu weer! Op de altviool trouwens is het Anne Bakker, eerder vanavond nog gezien bij Celine Cairo. Zagen het Crescent Double Quartet ook al in 2010 bij Jazz'in de Gracht in Den Haag.
De vorige showcase was niet meer in LantaarnVenster, maar in Hotel New York en dit jaar is er een derde locatie bijgekomen, Kantine Wilhelmina op Katendrecht, via de nieuwe Rijnhavenbrug. Daar spelen De Nazaten een aanstekelijke set. Leuk dat Katendrecht nu echt bij de Rotterdamse Cultuur is getrokken.
Terug in Hotel New York speelt het Michiel Stekelenburg Quartet de sterren van de hemel. Al eerder te horen bij Mijke's Middag spelen ze nu toch écht alles bij elkaar. In november 2010 in De Twee Spieghels zagen we hier al brood in, de drukte vanavond bevestigt dat!
Rustiger is het even verderop bij het Sebastiaan van Bavel trio. Met Maciej Domaradzki (bas) en Remi Troost (drums) geven ze een verstild, bijna klassiek concert. Mooi, maar iets te introvert voor het grote publiek.
Dan weer terug naar LantaarnVenster om nog een staartje van de Jazzinvaders mee te pikken. Voor hun komende, vierde, cd hebben ze zich op disco-repertoire geworpen. En dat klinkt weer heel anders dan hun oudere repertoire, maar minstens zo interessant!
In de grote zaal wordt afgesloten met de groep Køgging, best mooi maar iets te zoetsappig. Voor crooners en Wouter Hamel fans, zou dus best een groot succes kunnen gaan worden de komende jaren.
Overigens zijn er zo veel optredens, dat het onmogelijk is ze allemaal te zien, dus waarschijnlijk nog heel veel prima muziek gemist.
Het is een mooie Jazzdag in Rotterdam vandaag, met veel uitstekende muziek, maar met weinig verrassingen omdat we veel groepen al eerder (en vaak in Leiden) zagen. Uitzondering is Celine Cairo waar we waarschijnlijk nog veel van gaan horen en op de valreep is er nog een overdonderend optreden van D-Felic's New Quintet. D-Felic is producer/dj die hier vanavond de foyer op zijn kop zet. Met Harry Emmery op bas, Eric Hoeke op drums, Wiboud Burkens op toetsen en Michael Varekamp op trompet improviseren ze de sterren van de hemel. Prachtige afsluiting van een prima Jazzdag!

LINKS:
Michiel Stekelenburg Quartet
Jazzinvaders
Ob6sions
Cubrabop Quintet
Willem Breuker Kollektief
Celine Cairo
New Rotterdam Jazz Orchestra
New Morning
Crescent Double Quartet
De Nazaten
Sebastiaan van Bavel
Køgging
D-Felic's New Quintet
Jazzdag

Geen opmerkingen: