maandag 11 juni 2012

Heerlijk van hot naar her in Leiden

Het leuke van een georganiseerde stadswandeling door je eigen stad is dat je steeds weer nieuwe dingen ontdekt. Want hoewel Tom Beek's Instagramwalk071 vorige maand hier ook langsvoerde is dit aparte metselwerk toen niet ter sprake gekomen.
Dat er op twee hoeken vam het Rijksmuseum voor oudheden kunstwerken hangen was bekend, maar blijken die van de bekende Leidse kunstenaar Frans de Wit (1942-2004) te zijn. Die van die vijf beelden bij Naturalis enzo.
En iedereen die wel eens op De Burcht is geweest kent deze bijzondere dakopbouw. Maar nooit geweten dat dit het huis van Frans de Wit was naar ontwerp van architect Wim Hofman. Je blijft toch altijd import Leidenaar als je er niet geboren bent.
Deze leerzame wandeling is een initiatief van de stichting Beelden in Leiden die dit jaar voor het eerst een tentoonstelling op de Hooglandsekerkgracht organiseert. Tien beelden van tien (jonge) kunstenaars plus één beeld van Frans de Wit (Staande ring, op de foto) maken van de mooie, maar altijd wat steriele 'gracht' een straat die uitnodigt tot flaneren.
Leuk initiatief, maar de opkomst valt tegen, is het tijdstip te vroeg of is het de voetbalkater? Het is de bedoeling dat er meer wandelingen komen, hou het in de gaten want het is de moeite waard! En ga zeker een keer kijken op de Hooglandsekerkgracht.
Maar dit alles ter zijde, tijd voor muziek. Want in een viertal huiskamers aan de Pieterskerkgracht worden de hele middag korte concerten gegeven in het kader van het Small Bands Festival. In totaal zeven artiesten/groepen verzorgen ieder steeds drie optredens. Te beginnen met het duo Ellister van der Molen op trompet en Vincent Koning op gitaar. Lekkere improvisatie op jazzstandards.
Even verderop speelt Trio Vidalita een mengeling van klassiek, zigeunermuziek en jazz. Ze maken er een gezellig feestje van en groot en klein is enthousiast.
Ze worden afgewisseld met de Hot Club de Frank, ditmaal als trio, zonder saxofoon. Maakt niet, de aanstekelijke muziek doet het hier prima. Was dat nou Autumn Leaves in het Frans? Nummer 6 is eigenlijk geen huiskamer maar een werkplaats met grote dubbele deuren, hier kan het publiek dus op straat, in het zonnetje kijken en luisteren naar de muziek.
Dat kan niet bij het optreden van Bert Louissen, die zit min of meer in de deuropening, dus je moet er op tijd bij zijn om een plekje te vinden.
Voor de kinderen die het na een tijdje wel gezien hebben is er op het tegenovergelegen speeltuintje allerlei speelvertier onder begeleiding. En ook de catering is geweldig, vanuit Ars gaan de hapjes rond en daar is ook wat te drinken te krijgen.
Als laatste nog een optreden van Frans Heemskerk met eigen werk op de piano. Jazz, blues, pop, dat kennen we wel van hem, maar dit licht klassieke repertoire is nieuw. Veelzijdige muzikant!
En het eerste Small Bands Festival is vandaag een succes, mede dankzij het mooie weer en met dank aan de organisatie die de leus Minimaal Volume, Maximale Sfeer helemaal waarmaakt.
Tussendoor ook nog een uitstapje gemaakt naar de Coffee Company voor een optreden van de Utrechtse Guy Corneille, die onlangs nog de Utrechtse popprijs won. Eigenlijk is het een trio met drummer en toetsenist, maar vandaag gepast solo. Prima singer-songwriter die ook best eens mét band naar Leiden mag komen.
Veel te laat komen we dus aan bij De Twee Spieghels, waar Iman Spaargaren, Andreas Metzler en Klaas van Donkersgoed al een flink eind op weg zijn. Maar ze hebben er zin in en spelen lekker lang, al experimenterend met basklarinet en baselektronica. Ze hebben er veel plezier in, en wij ook.
En dan is het alweer zó laat dat we bijna gelijk door kunnen naar 't Praethuys voor het wekelijkse optreden van Men in Blues. Mooie afsluiting van een culturele rondtocht door Leiden.

LINKS:
Beelden in Leiden
Frans de Wit
Ellister van de Molen
Vincent Koning
Trio Vidalita
Hot Club de Frank
Bert Louissen
Frans Heemskerk
Small Bands
Guy Corneille
Iman Spaargaren
Andreas Metzler
Klaas van Donkersgoed
De Twee Spieghels
Men in Blues

Geen opmerkingen: