zondag 17 juni 2012

Eindelijk een beetje zomer

Ze stonden hier al eerder (Record Store Day op 21 april), maar toen als duo en ze speelden maar één nummer. Nu is Hummingville terug in de Velvet in Leiden in complete bezetting en een optreden van ruim een half uur. Ondanks het vroege tijdstip is het behoorlijk druk en terecht, want het is een sprookjesachtig mooi optreden. Dan kan je na afloop niet anders dan de cd kopen!
Vorig jaar viel de eerste Zomerjam in het Huigpark (daarvoor was het altijd op de Beestenmarkt) behoorlijk in het water, nu zit het weer gelukkig mee. En hoewel het aan het begin van de middag nog niet echt druk is, is de sfeer uitstekend. Met onder andere een optreden van Makkie & Krankjoram.
Maar Zomerjam is meer, zo zijn graffiti-kunstenaars live aan het werk op grote doeken.
Er zijn basketbalwedstrijden voor tweepersoonsteams en er is een skateramp.
Voor de jongsten is er een cursus graffiti.
En er zijn diverse dj's, er zijn muzikanten wedstrijden en er is het nodige te eten en te drinken.
Ook later op de middag, als het gelukkig iets drukker begint te worden, is er nog een optreden van Joggo met zonnige raggae.
Ondertussen ook nog even langs bij De Twee Spieghels voor een innemende set van het Thomas Hilbrandie Trio. Met Arend Niks op drums en Mick Paauwe op bas spelen ze eigen werk, verjazzde muziek van Bela Bartok en een paar standards. Prima muziek, maar het zonnetje schijnt en dan wil je naar buiten.
Bovendien is het inmiddels etenstijd en waar kan dat vandaag beter dan op Voorschoten Jazz Culinair. Lekker eten met ook nog muziek erbij. Het festival is al even bezig, het eerste optreden is van Jazz Flavour. Meer een popbandje dat toch probeert jazz te spelen, maar op deze manier is de swing er helemaal uit.
Dat gaat een stuk beter bij Calamity Jazz, daar zit de swing er helemaal in. Al vaker gezien, maar altijd weer leuk. Het blijkt dat het Jazzfestival in Voorschoten al een paar jaar bestaat, maar dit jaar voor het eerst in combinatie met een culinair feestje.
Er is één groot podium in het midden van de Voorstraat en twee kleinere aan het begin een het eind, die laatste twee ver genoeg van elkaar af om tegelijkertijd te gebruiken. Dus terwijl Calamity Jazz aan het begin van de straat spelen Simon Rigter, Durk Heima, Jan Voogd en Ben Schröder aan het eind. En ja, dan héb ook wat. Genieten!
Gisteren nog als trio gezien in De Twee Spieghels, vandaag hier compleet: Azure. Altijd goed, maar met de drummer er weer bij net even wat strakker dan gisteren. Mooi optreden, met een beetje trance en een beetje funk maar vooral jazz, in twee delen, want de meeste groepen spelen twee sets van 45 minuten met een ander optreden er tussen door.
Aan de andere kant van de straat is Bas Paardekoper & the Blew Crew bezig, met een stevige blues is hij aan het toewerken naar de afsluiter van de eerste dag.
En die afsluiter is dan Livin' Blues Experience, die twee spetterende sets spelen, waarbij op het einde Wang-Dang-Doodle natuurlijk niet ontbreekt. En ze gaan nog steeds te keer als jonge honden, met 'onze' Aad van Pijlen (Men in Blues) op bas en als hij dan ook nog Bullfrog Blues zingt is het bijna 't Praethuys op zondagavond.
Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om naar Voorschoten te gaan, maar het bleek een geweldig goede ingeving te zijn. Morgen verder met Voorschoten Jazz Culinair!

LINKS:
Hummingville
Velvet
Makkie & Krankjoram
Joggo
Zomerjam
Thomas Hilbrandie
Arend Niks
Mick Paauwe
DeTweeSpieghels
Jazz Flavour
Calamity Jazz
Simon Rigter
Azure
Livin' Blues
Voorschoten Jazz Culinair

Geen opmerkingen: