zaterdag 23 juni 2012

Muziek op en om het water in zonnig Leiden

Vandaag en morgen zijn er de Leidse Waterdagen, met veel muziek op het water. Vandaag het Talentenjacht met drie bands die spelen om eeuwige roem te vergaren. De eerste band is Falling Leo met een zomerse mix van ska en pop, beetje Gruppo Sportivo en een beetje Madness.
De bands spelen vanaf een boot en leggen op diverse plaatsen aan. De belangrijkste plek is natuurlijk die vóór Einstein aan de Nieuwe Rijn, want daar zit de jury!
De tweede band Van Messing brengt Nederlandstalige pop en krijgt het publiek goed mee, maar geluidstechnisch valt het wat tegen, bas en drums zijn voor het publiek slecht te horen. Toch een leuk optreden maar er had meer ingezeten.
De derde en laatste band is Killing Bags die de Nieuwe Rijn op zijn kop zet. Enthousiaste HipRock met prettig gestoorde nummers als Aap in de Koelkast en Raggae Meisje. En de drive van dit viertal is overweldigend, dus uiteindelijk winnen ze ook het Talentanjacht 2012. De jury, inclusief MuziekGezien, is unaniem!
Dan is het tijd voor een bezoekje aan De Twee Spieghels, voor de zaterdagmiddag jazz. Het Athanasopoulos/Pin Quartet stond hier vorig jaar ook al eens met Thanos Athanasopoulos (sax), Marcos Pin (gitaar), Vasilis Stefanopoulos (bas) en LAR Legido (drums) spelen een lekkere combinatie van Nu-Jazz in combinatie met swingende bebop. Genieten!
Grappig detail: de bassist vandaag stond afgelopen zaterdag nog als invaller op Voorschoten Jazz Culinair met Azure te spelen. De jazzwereld is klein.
Krater is een nieuw initiatief, een nieuwe creatieve broedplaats in Leiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, popup kunst en muziek dus. Gestart in januari, nu het eerste evenement met een dubbel optreden bij OPEN|Makers aan de Markt. Om te beginnen een optreden van Pino Plaza met korte, mooie Nederlandstalige liedjes met een positief melancholische insteek.
Na de pauze een optreden van Oliver Oat die zingt en zichzelf begeleidt op piano of ukelele. Prachtige nummers van deze singer-songwriter, soms klein en meeslepend, soms zwaar en dramatisch. Prachtig!
Volgende actie van Krater is de opening van de tentoonstelling Geheimpjes van Marilou Klapwijk op 6 juli a.s., ook bij OPEN|Makers aan de Markt. De tentoonstelling is verder de hele maand juli te zien, de opening gaat gepaard met een feestje en muziek.

LINKS:
Falling Leo
Van Messing
Killing Bags
Het Talentenjacht
Thanos Athanasopoulos
De Twee Spieghels
Pino Plaza
Oliver Oat
Krater

Geen opmerkingen: