zondag 3 juni 2012

Kris kras door Leiden

Het is overal feest vandaag in de stad, sommige gepland, andere spontaan ontstaan. In ieder geval betekent dat veel muziek! Om te beginnen bij de wijkvereniging Tussen de Rijnen die dit jaar 25 geworden is. En omdat de overburen vandaag opening houden is het vandaag dubbel feest. Om te beginnen met een optreden van 't Valies op de Middelstegracht, voor het gebouw van de wijkvereniging. Een gevariëerd optreden met nummers van de Beatles tot Bots.
Bij de buren van de overburen wordt gewoon gewerkt aan het opknappen van de nieuwe Vrijplaats Middelstegracht, de vervangende ruimte voor de Vrijplaats Koppenhinksteeg. Als ik aanbel krijg ik een rondleiding door het prachtige pand. In de loop van de middag groeit het uit tot een soort opendag, want het is tenslotte lekker druk daar aan de Middelstegracht.
Er moet nog wel een heleboel gebeuren aan de behoorlijk vervallen voormalige conservenfabriek, maar in de komende twee jaar moet het stukje bij beetje gaan functioneren, om te beginnen met de opening van de Weggeefwinkel.
In de Kooi is de jaarlijkse Souk al weer begonnen en Driftstraat en Ambonstraat staan als ieder jaar vol met stands. En er is een leuk muziekprogramma op diverse plaatsen op de (rommel)markt.
Voor het buurtcentrum staan op het hoofdpodium de Magnificent Opalino's te spelen. Zonnige muziek met een Caraïbisch tintje en dat kunnen we vandaag wel gebruiken, want de zon laat het mooi afweten.
De percussiegroep MixiFixi stond van de week nog te spelen in de tent van het Tam Tam Festival, nu dus hier op straat.
En in de Ambonstraat staat Double Request de boel en zichzelf op te warmen.
In de kerk aan de Driftstraat worden de voorbereidingen voor een goedbezochte gospelworkshop in gang gezet. Met op het eind van de Souk een optreden van de deelnemers, maar dat gaat te lang duren.
Want het is tijd om terug te keren naar de Middelstegracht waar op nummer 38 de feestelijke opening van de Boekenzolder gaat plaatsvinden. Met als welkom accordeonmuziek door Raphael Martirossian.
Tot het zover is kan er nog tussen 20.000 de boeken gesnuffeld worden en je kan natuurlijk ook gezellig gaan zitten lezen in afwachting van het officiële gedeelte.
De Boekenzolder is een mooi initiatief waar gratis boeken kunnen worden gehaald. Nadat burgemeester Lenferink (onder de schemerlamp) de officiële opening heeft verricht is er ook nog een optreden van Dempsey. Over een tijdje zijn Boekenzolder en Weggeefwinkel buren, De Middelstegracht dreigt een nieuwe Leidse hotspot te worden!
Onderweg naar het volgende feestje klinkt er op de Garenmarkt muziek. Er blijkt een festival van Turkse ondernemers in Nederland gaande te zijn. Mét uiteraard Turkse muziek.
In café l'Esperance is het inmiddels ook feest want de Blue Friends Jazz Band viert zijn 30 jarig jubileum. Dat betekend natuurlijk veel anekdotes en veel herinneringen ophalen, maar er is ook live muziek, want daar draait het bij de Blue Friends toch allemaal om, ze willen gewoon muziek maken. Het is een gezellig feestje daar aan het Rapenburg.
De zondag eindigt ten slotte bij, hoe kan het ook anders, De Twee Spieghels waar Marzio Scholten weer eens speelt, niet met zijn eigen groep maar met Cord Heineking op bas en Kristijan Krajncan op drums. Genieten van voornamelijk eigen nummers, hoewel er af en toe een standard voorbijkomt. Een prima einde van een drukke muzikale dag!

LINKS:
't Valies
Vrijplaats Leiden
MixiFixi
Double Request
Boekenzolder
Dempsey
Blue Friends Jazz Band
l'Esperance
Marzio Scholten
Cord Heineking
Kristijan Krajncan
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: