woensdag 15 juni 2011

Muziek en Gezien in Amsterdam en Leiden

Voor cultuur hoef je Leiden eigenlijk niet uit, zeker niet tijdens de cultuurmaand juni. Ook vanavond is het weer raak met heel veel levendige poëzie op de Koornbrug /Nieuwe Rijn/Vismarkt. De elfde poëziemanifestatie van TEGEN-BEELD met als thema 'Pero que todos sepan que no he muerto', 'Maar iedereen moet weten dat ik nog leef' (Federico García Lorca), doet zijn naam eer aan. De poëzie leeft in Leiden! Met veel muziek ook, zoals Wil Lambregts op de Spaanse gitaar met leerlingen van de Flamenco dansschool.
Een stroom van zangers en voordragers van Spaanse en vertaalde gedichten kan zich geen beter publiek wensen dan de vele belangstellenden die zich rond de Nieuwe Rijn verzameld hebben. Een afwisselende avond met hier een greep uit het muziekaanbod. Zoals de Grilladero's met twee nummers o.a. over de zelfmoord van een piano.
Maar ook gebeuren er wel eens culturele dingen buiten Leiden die interessant kunnen zijn, zoals een optreden van het Orchestre National de Jazz met het programma Around Robert Wyatt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Dus er zit niets anders op Muziek gaat naar Amsterdam, Gezien blijft in Leiden. In Amsterdam begint het programma met een inleiding door Tjitze Vogel vooraf in het Atrium over het ONJ en vooral over Robert Wyatt.
Ondertussen staat het Klein Leids Liederen koor een lied van Pedro Salinas te zingen op de Koornbrug. Vanaf de terrassen is het allemaal prima te volgen, Gezien vermaakt zich prima.
Tezelfder tijd zit Muziek, verstokt Robert Wyatt adept dus vandaar, met gemengde gevoelens bij de weinig interessante beelden van Antoine Carlier naar een orkest te luisteren dat in het bijna donker staat te spelen. Achtereenvolgens Vandalusia, Alifib, Rangers in the Night, O Caroline, Kew Rhone, Sea Song, Just as You Are, Shipbuilding, The Song en de toegiften P.L.A en Te Recuerdo Amanda missen de ziel die de muziek van Robert Wyatt zo bijzonder maakt.
Terwijl op hetzelfde moment Gezien zich uitstekend vermaakt met muziektheater van Vetschiller & Kuiper en Barbee, een veiling van tegels met prachtige Spaanse teksten onder muzikale begeleiding vanaf de kant. Een vrouw die een wenteltrap afkomt is het paradijs op aarde ..... € 20.- !!!!!
En Muziek blijft zich afvragen wat er toch mis is met het optreden van het ONJ, komt het omdat de meeste zang op band staat, er worden slechts drie nummers live gezongen door Perry Blake, zijn het de arrangementen, de entourage? Maar aan de positieve kant is er het gastoptreden van trompettist Erik Truffaz dat er mag zijn en natuurlijk de toch onverwoestbare, helaas wel licht gehavende, muziek van Robert Wyatt.
Vorige maand stond Comicoperando met óók een Robert Wyatt programma in het Bimhuis, waarin onder andere Dagmar Krause, Annie Whitehead en Chris Cutler lieten horen hoe het ook kan.
En Gezien geniet gewoon lekker van de muziek van Dempsey met Romance de las quejas de doña Lambra van een anonieme dichter. Volgend jaar graag de twaalfde poëziemanifestatie! Zouden de teksten van Robert Wyatt dan geen mooi thema kunnen zijn?

LINKS:
TEGEN-BEELD
Wil Lambregts
Orchestre National de Jazz
Robert Wyatt
Vetschiller
Perry Blake
Eric Truffaz
Holland Festival
Dempsey

Geen opmerkingen: