dinsdag 7 juni 2011

Onvervalste Americana op verjaardag MuziekGezien

MuziekGezien bestaat vandaag drie jaar en viert dat in de Q-Bus met een mooi dubbel optreden. Allereerst is er een optreden van de een-mans bluesband Ben Prestage, hij zingt en speelt gitaar, mondharmonica en met zijn voeten op zijn zelfgemaakte drumstel. Van oorsprong een straatmuzikant, een soort Seasick Steve eigenlijk.
Hij speelt ruige southern blues, voornamelijk eigen nummers. En behalve een gewone gitaar speelt hij ook steelgitaaar en deze zogenaamde Diddley Bow, een gitaar gemaakt van een sigarenkist, twee bezemstelen en een radiatorklem met drie gitaar snaren en één basgitaar snaar! In Europa is hij nog vrij onbekend, maar in Amerika speelt hij op het ene na het andere bluesfestival. Een authentiek en bijzonder optreden, en dit is nog maar het voorprogramma.
Want top of the bill zijn Pokey LaFarge and the South City Three uit St. Louis die hun muziek omschrijven als string jazz/ragtime blues. Jugband music zou je het ook kunnen noemen. Ze roepen associaties op met bijvoorbeeld Jim Kweskin, Commander Cody en Scrappy Hamilton. En dat is niet verkeerd. Ze zitten al even in Nederland 'dankjewel', 'proost' en 'grolsch' komen er verstaanbaar uit.
Toch duurt het even voordat ze echt loskomen, eigenlijk pas op het eind tijdens de toegiften als van het podium stappen en onversterkt tussen de fans gaan spelen, gaat het dak er echt helemaal van af. En als de Q-Bus langer open had gemogen dan speelden ze nu waarschijnlijk nog. Pokey LaFarge is nog tot zondag in Nederland te zien, waaronder aanstaande vrijdag in Paradiso.

LINKS:
Ben Prestage
Pokey LaFarge and the South City Three
Q-Bus

Geen opmerkingen: