maandag 13 juni 2011

Echt overal muziek in Leiden vandaag

Deze tweede pinksterdag begint regenachtig, maar in de loop van de middag klaart het gelukkig steeds verder op. Prettig voor de Cum Laude concerten, want die spelen zich allemaal in hofjes en dus in de open lucht af. Voor het Jasper van Damme trio betekent dit dat met name Jasper nog in een miezerig regentje staat te spelen. Voor bassist Sven Happel en drummer Mark Schilders is er nog ruimte onder het afdakje. Maar ze trekken er zich niets van aan en het publiek gelukkig ook niet, gewoon de paraplu erbij. Boppen in de regen!
Het tweede hofje is wat groter en voor de muzikanten én voor het publiek staan er partytenten. Maar het blijft droog tijdens dit optreden van de groep Weizz! met Itai Weissman (sax), Charly Roussel (bas) en Eddie Jensen (drums). Zien we wel vaker, onlangs nog in De Twee Spieghels, maar het blijft altijd een genot om naar te luisteren.Het derde concert voert ons naar de Jan de Laterehof, het best geörganiseerde hofje van degenen die wij bezochten. Borrelnoten op tafeltjes, bitterballen komen geregeld langs en ze hebben er een bar neergezet, slim! En ze hebben ook altijd goede muziek, vorig jaar speelde hier Weizz!, gisteren Morris Kliphuis en afgelopen donderdag Tin Men & The Telephone tijdens StuKaFest.
Toen de verrassing van de dag, nu maken ze dat nogmaals helemaal waar. Jammer genoeg zonder video vandaag waardoor ze het nummer Tin FM niet konden spelen, maar met veel samples is het weer een lust voor oor en oog, want als je ziet met hoeveel inzet en plezier toetsenman Tony Roe, bassist Lucas Dols (beiden ex-Room Eleven) en drummer Bobby Petrov bezig zijn wil je bijna niet meer weg.
En als het dan weer licht begint te regenen schakelen ze net zo makkelijk over op een raggaenummer om de zon te lokken, niet dat het helpt, maar het geeft aan hoe goed de sfeer is.
We zagen al direct dat er iets vreemds was met de bas, blijkt het een carbon-bas te zijn, iets kleiner dan gebruikelijk en volgens Lucas uitstekend geschikt voor dit werk met Tin Men & The Telephone. Hopelijk gaan we nog heel veel van deze verrassend goede band horen!
Na drie trio's klimmen we De Burcht op voor het Berlage Saxophoon Quartet. Nu eens geen jazz maar klassiek, maar omdat we veel te lang bij Tin Men zijn gebleven horen we daar slechts een staartje van. Wel mooi die vier verschillende saxofoons.
Daarna is er op De Burcht een blokfluitconcert door Erik Bosschaaf die ons een lesje blokfluit geschiedenis probeert bij te brengen. Dus snel even wat gaan eten om op tijd terug te zijn, voor saxofonist Ties Mellema, maar zo op het einde van de dag kloppen de tijdsschema's niet meer helemaal, dus Ties helaas gemist.
Ook de boot waarop het Berlage Saxophone Quartet door de Leidse wateren zou varen is nergens te bekennen, maar bij toeval horen we dat ze nog een optreden gaan doen in de Fonteinzaal van Societeit De Burcht. Ze spelen een werk van Moussorgsky, het Italiaanse concert van Bach en een nummer van Sjostakovitsj, heel mooi, heel virtuoos en verrassend dat de vrouwen juist op de laagste saxen spelen, zou dat te verklaren zijn?
Ondertussen loopt het tegen negenen dus dan maar even naar De Twee Spieghels voor de maandagse jamsessie (nu we er toch zijn...), vandaag onder leiding van Wouter Kiers. Met Jeen Rabs op gitaar, Lodewijk van Wendel de Joode op bas en Andres Carree op de drums, spelen ze vijf kwartier achter elkaar door. De ene na de andere standard wordt ingezet, van Tico Tico tot Shadow of Your Smile tot La Vie en Rose.
Na de pauze neemt Roderick von Oven nog een aantal nummers de gitaar ter hand en zo komt er een mooi einde aan een dag vol prima muziek in Leiden.

LINKS:
Jasper van Damme
WEIZZ!
Tin Men and the Telephone
Berlage Saxophoon Quartet
Cum Laude concerten
Wouter Kiers
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: