zondag 5 juni 2011

Leidse cultuurmaand goed op weg met Summer Jazz

Het aandeel muziek in de Leidse cultuurmand is niet erg groot, maar wat er is is de moeite waard, zoals het nieuwe festival Summer Jazz in de Leidse Hout. En wat een prachtige dag hebben ze daarvoor gekozen! Op het zonovergoten festival terrein opent Piccadilly Circus.
Ze spelen mainstream jazz, popklassiekers in een jazzy jasje, Summertime, Leave Your Hat On en Mr. Bojangles zijn de hoofdingredienten. Leuk optreden van deze huisband van studentenvereniging Quintus. Met een verdienstelijk gastoptreden van festivalorganisator Jeroen Sprangers.
Dan is het tijd voor het serieuze werk met het Rembrandt Frerichs Trio. Niet echt een groep die je hier zou verwachten, maar het getuigd van lef bij de organisatie om deze groep hier neer te zetten.
Want pianist Rembrandt Frerichs speelt eigen werk en geen bekende liedjes, het is echte luistermuziek en het mooie is, het publiek weet het te waarderen.
Met Guus Bakker op bas spelen een soort try-out voor een binnenkort op te nemen live-cd op het North Sea Jazzfestival.
Dat gaat een mooie cd worden, dat kan niet anders, met Vincent Planjer op drums. Een mooi concert.
Het loopt tegen drieën en het terrein is behoorlijk volgestroomd als het New Cool Collective aantreedt. Met Leslie Lopez op bas en de Leidse gitarist Tim Eijmaal in plaats van Anton Goudsmit, die op tournee is met The Ploctones (gisteren nog in de Q-bus).
Het wordt een spetterend optreden met percussionisten Jos de Haas en Frank van Dok, en met veel nieuw repertoire van een binnenkort op te nemen cd.
Met een fenomenale Joost Kroon op drums, David Rockefeller op trompet en Flügel, buiten beeld William Friede op toetsen en de onnavolgbare Benjamin Herman op sax.
Zoals altijd is een optreden van het New Cool Collective weer een belevenis, goed ze ook eens in Leiden te zien, want daar komen ze niet zo vaak.
Wel onlangs nog in Leiden de groep Staton die tijdens de Leidse Jazzweek nog in De Waag speelde. Ze spelen een mengeling van jazz, soul en funk met veel overgave.
Met zangeres Lara Mol spelen ze zowel eigen nummers als covers en maken er een lekker optreden van. Ze eindigen met een bluesnummer.
En dat blijkt dan een mooie overgang naar de volgende band, Sugarboy & The Sinners, de rijzende sterren uit Leiden die we al vaker zagen in diverse Leidse kroegen. Ze spelen een aanstekelijke set van blues en rockabilly en hebben het publiek in no-time naar hun hand gezet.
Met zanger en mondharmonicaspeler Sugar Boy Vielvoye laten ze horen dat ze ook niet misstaan op een festival, van plankenkoorts hebben ze in elk geval geen last. En als blijkt dat de volgende artiest te laat is spelen ze gewoon nog een kwartiertje door, repertoire genoeg.
Een half uur te laat begint Jules Deelder aan zijn platendraaisessie, een goede zet van de organisatie want Deelder trekt toch wel weer heel veel extra publiek. Maar ja, het programma begint nu echt uit te lopen en er wacht ons nog een verjaardagsfeestje. Dus de laatste groep GoodLuck helaas niet kunnen zien, maar toch kunnen we stellen dat de eerste editie van Summer Jazz een succes is. Er zijn nog wel een paar verbeterpuntjes, maar dat is straks voor de evaluatie.
Maar zoals gezegd, er wacht nog een verjaardagsfeestje waar ook veel muziek gemaakt wordt, onder andere door een deel van de groep Dempsey.
Het feest gaat tot in de kleine uurtjes door en loopt uit op een massale jamsessie met naast leden van Dempsey ook leden van 't Valies en Ladyface. Een allegaartje van genres en stijlen, maar een feest voor iederen, zeker voor de jarige Maarten!

LINKS:
Rembrandt Frerichs
Guus Bakker
New Cool Collective
Staton
SugarBoy and the Sinners
Jules Deelder
Summer Jazz
Dempsey
't Valies

1 opmerking:

Anoniem zei

U heeft het leukste gedeelte gemist en dat was van de band goodluck ;)