zondag 12 juni 2011

The Return of the French Connection

Er is weer heel veel muziek in Leiden vandaag, in de Leidse Hout, in allerlei hofjes en in De Twee Spieghels. Teveel om allemaal te zien, dan moet je dus kiezen. In de muziektent in de Leidse Hout speelt de jonge Leidse groep Spiel Klezmer Spiel, hoe kan het ook anders, Klezmermuziek. Het leuke is dat ze dit doen aan de hand van verhalen (met moraal) en het geheel een theatraal tintje geven.
Vervolgens op weg naar de Leidse hofjes waar de Cum Laude concerten al begonnen zijn, toch nog even langs de Trafficosaurus. Heeft niets met muziek te maken, maar het is een leuk initiatief van kunstenaar Merijn Tinga.
In de drukke Jan de Latere Hof speelt het Morris Kliphuis Trio een mooie set. Vorig jaar speelden ze ook al tijdens de Cum Laude concerten, maar toen in een ander en veel kleiner hofje. Terechte promotie naar een groter podium. Ze hebben net de opnames van hun debuut cd afgerond die in november uit moet komen en spelen daar veel werk van. Klinkt veel belovend wat Morris Kliphuis (hoorn, Kyteman's hip-hop orkest), Remco Menting (percussie) en de nieuwe gitarist Timon Koomen laten horen.
Morgen zijn er nog veel meer Cum Laude concerten op Leidse hofjes, hopen dat het droog blijft.
Het, min of meer verwachte, hoogtepunt vandaag is te vinden in jazz- en wijncafé De Twee Spieghels waar French Connection drie overdonderende sets speelt. Met Frans Heemskerk op toetsen, Jeroen Zange op drums en invaller Jeroen Vierdag (Ploctones) op bas. Een geweldig optreden van dit power-trio met veel improvisatie en heel veel speelplezier.
French Connection was actief in 2005 en maakten toen ook een live cd (zou die nog ergens te vinden zijn?). De muziek is te omschrijven als virtuoze, sfeervolle, funky, fusion en misschien waren ze daarmee hun tijd toen iets te ver vooruit, nu past het helemaal in het huidige muzikale (jazz)landschap!
Begin mei speelde French Connection ook al op dit podium tijdens de wekelijkse jamsessie, maar dit is voor het eerst dat de band weer echt optreedt. Frans Heemskerk overweegt French Connection weer nieuw leven in te blazen en wij kunnen niets anders zeggen dan: DOEN! Want wat wij vanmiddag horen willen we graag veel vaker horen en zien.

LINKS:
Spiel Klezmer Spiel
Leidse Hout
Traficosaurus
Morris Kliphuis
Cum Laude Concerten
French Connection
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: