zondag 19 juni 2011

Het dak van de tent bij Vlietpop

Vlietpop bestaat al meer dan 25 jaar en heeft dit jaar een uiterst interessant programma. En niet te vergeten een enorme circustent zodat het festival altijd door kan gaan. Regen of niet. Door omstandigheden begin en eind van het festival gemist, maar de hoogtepunten zitten in het midden van het programma.
Bij aankomst zijn de Handsome Poets net begonnen, vorig jaar op NS Try Out festival op Leiden Centraal gezien, zowel versterkt en onversterkt, maar hier echt op hun plek. Mooi optreden met veel bekende nummers als Silence is Sexy en (We Can't Be) Saints.
Af en toe doet de groep een beetje denken aan de band Magazine, vooral de mooie dramatiek en de rol van de keyboards in hun muziek. De afsluiter van hun optreden is natuurlijk Dance (The War Is Over), nog steeds een regelrechte topper. En goed nieuws: op 23 juli staan ze op PleinOpen!
Ook Tjeerd Bomhof zagen we al vaker, maar dan met de groep Voicst. Met Dazzled Kid is hij iets nieuws begonnen. Zitten nog een hoop Voicst ideëen in maar heeft toch al een behoorlijk eigen geluid.
En hoewel het een wereld van verschil is roept het toch ook associaties op met het optreden van De Staat gisteren. Het is vandaag misschien wel iets minder theatraal, maar toch. Een optreden dat meer dan de moeite waard is!
Kern Koppen zijn inmiddels oude bekenden, zagen ze al met Urban Roots, op PleinOpen en meerdere keren op Imagine in the Park. Hiphop dat de grenzen opzoekt en niet verzandt in clichématig geschreeuw.
En vooral ook muzikaal gezien interessant, omdat het live gespeeld en gesampled wordt en omdat het muzikale grenzen opzoekt, hiphop in combinatie met wereldmuziek en jazz. Het wordt tijd dat deze groep eens landelijk gaat doorbreken, verdienen ze! Aanstaande vrijdag staan ze op de Jazzdag in Rotterdam en terecht, Kern Koppen is rijp voor een breder publiek.
En vaak als we Kern Koppen zien is Splendid niet ver weg, ook vandaag niet. Met een liefst 11-koppige bezetting haalt deze Rocksteady Sunshine band alles uit de kast. Ze klinken beter dan ooit met veel nieuw materiaal van hun nieuwe cd die volgende week uitkomt. De nieuwe single Again zou zomaar eens de zomerhit van 2011 kunnen (nee, moeten) worden. In elk geval gaat het dak van de tent tijdens dit supergoeie optreden.
En ze zijn nog maar nauwelijks klaar met hun concert als het noodweer losbarst. Het toch al enigzins zompige veld, ook binnen in de tent, verandert in een waar moeras. Tijd om naar huis te gaan, vier geweldige bands gezien, Vlietpop staat op onze kaart, volgend jaar weer, dan graag in de zon!

LINKS:
Handsome Poets
Dazzled Kid
Kern Koppen
Splendid
Vlietpop

Geen opmerkingen: