zondag 5 juni 2011

Topmuziek uit alle windstreken strijkt neer in Leiden

Na het zomerse weer van gisteren valt het weer vandaag wat tegen, maar na wat regen in de ochtend blijft het de rest van de dag droog. Gelukkig maar want er is muzikaal weer van alles te beleven in Leiden. Allereerst de Blue Friends Jazz Band uit Leiden in de Muziektent in de Leidse Hout. Een vrolijk zondagmiddagconcert met jaren dertig swingrepertoire als Honeysuckle Rose, Mack the Knife en Choo Choo a Boogie.
Met Jeroen Koning (gitaar), Kees Broekhof (sax/zang), Rob Elsenaar (drums), Dedde Zeelenberg (trompet), Frans Bouwmeester (bas), Ann Vossen (zang), Pieter Andringa (sax/klarinet/zang) en Marc Mous (toetsen) is het aangenaam toeven rond de swingende muziektent.
Uit Tsjechië komt de bluegrassformatie G-Runs 'n Roses. Nu is bluegrass weliswaar een typische Amerikaanse muziekstijl, maar gebaseerd op Europese volksmuziek met invloeden van vroege jazz en blues. Amerikaans dus, maar deze groep is vorig jaar verkozen tot beste bluegrassgroep van Europa! Dat ze hier vandaag in het Theehuis in de Leidse Hout staan te spelen lijkt dan ook een klein wonder.
Twee factoren speelden hierbij ongetwijfeld een rol: ze speelden afgelopen vrijdag al op het EBMA European World Of Bluegrass festival in Voorthuizen en de gitarist/zanger Ralph Schut komt oorspronkelijk uit Nederland. Dat bleek trouwens ook wel zo handig voor de aankondigingen van de nummers.
En goed zijn ze zeker, ze spelen zelfs de sterren van de hemel, al vraag je je af of iemand daar in het Theehuis doorheeft wat ze hier te horen krijgen. Leuk bandje voor de zondagmiddag lijkt iedereen te denken, maar dat dit bluegrass van het hoogste niveau is hebben weinigen door. Mooi samenspel met verder mandoline, banjo, bas en fiddle en heel veel close harmony zang. Wij zijn verwend want zo'n tien jaar geleden zagen we Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys en dat is écht de absolute wereldtop op bluegrassgebied, maar dit is de next-best-thing!
Ze spelen een combinatie van eigen nummers en bestaand werk, waaronder een hele mooie versie van Gram Parson's Luxury Liner van de lp Safe at Home van zijn International Submarine Band uit 1967, maar vooral bekend geworden in de versie van Emmylou Harris uit 1977.
Eigenlijk onbegrijpelijk dat ze hier weggestopt staan in het Theehuis, terwijl ze echt een groter podium verdienen!
Na Nederland en Tsjechië is Griekenland onze derde stop deze zondagmiddag in Leiden en wel in De Twee Spieghels waar het Thanos Athanasopoulos kwartet speelt. Het is wel even omschakelen van swing en bluegrass naar moderne jazz. Saxofonist Thanos heeft gitarist Marcos Pin bij zich en dat is een mooi duo samen met de drummer en bassist.
In het begin lijkt het nog even een 'fietsband' die zoveel mogelijh noten wil spelen, maar gaandeweg wordt het steeds interessanter. Grappig trouwens, terwijl hier dus een stel Grieken staan te spelen is Marzio Scholten, ook een vaste gast in De Twee Spieghels, net terug van een korte toer door Griekenland. De wereld is klein en Leiden lijkt soms het culturele middelpunt. Zeker dit weekend!

LINKS:
Blue Friends Jazz Band
Leidse Hout
G-runs 'n Roses
Theehuis Leidse Hout
Thanos Athanasopoulos
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: