zondag 26 juni 2011

Bij 25ste editie Gouden Pet in het zonnetje

Het is de 25ste editie van het Straatmuzikantenconcours De Gouden Pet en op het moment dat de eerste muzikanten gaan spelen begint de zon langzaam door te breken.
Veel bekende gezichten, maar ook veel nieuwe namen en soms een combinatie daarvan zoals hier Schering & Inslag, twee jaar geleden was Stan van Haasteren er solo bij, vorig jaar was het een duo en nu met z'n drieën! Dat belooft wat voor volgend jaar.
Zonder twijfel de jongste muzikanten die wij zien vandaag is Natural Passion die lekkere funky-jazz spelen. Schijnt een sextet te zijn, zanger en trompettist ontbreken, zouden ze nóg beter zijn!
Dikke pret is het met de Busquito's uit Haarlem, professionele muzikanten uit onder andere Hot Club de Frank en JZZZZP, die besloten te gaan busken, oftwel op straat spelen. En ze maken er een mooie act van waarmee ze de finale halen.
Donderdag nog stonden de Antwerp Deadheadz nog in Hunky Dory, toen te weinig van gezien, nu hernieuwde kennismaking. Spelen, hoe kan het ook anders nummers van de Grateful Dead, zoals het mooie Touch of Gray. Zijn wel vaker in Leiden, toch eens wat langer gaan kijken.
Oude bekende hier is de Hoekse Troubadour, winnaar uit 2008. Blijft altijd leuk.
Gerard Vos was hier twee jaar geleden ook al, met voornamelijk zelfgeschreven nummers. Daar moet je natuurlijk de tijd voor nemen om naar te luisteren en of de jury dat gedan heeft?
Boven in de Burcht staat The I have left the building covers van Elvis te spelen, maken er een hele show van.
Nog een eenzame singer-songwrite is Little Birdie die prachtige gevoelige liedjes zingt, maar het lijkt er op dat er voor de échte troubadours geen echte rol is weggelegd op dit concours, het uiterlijk vertoon telt ook zwaar mee.
The Dusty Record Singers hebben dat door, doen een gekke outfit aan en spelen allerlei covers mooi driestemmig. Ze spelen voor De Twee Spieghels, het terras ligt er uitnodigend bij, nee toch nog weer verder, dat wijntje komt straks wel.
Om de volgende hoek staan dan weer Linda, Mylène & Iris te spelen, ook mooie zang, maar dan driestemmig.
Ca-Danz! speelt en zingt Nederlandstalige nummers, zowel eigen werk als covers. Met veel rollende Leidse erren! Marie, waarom heb je me bedrogen is een doorslaand succes.
Heel wat rustiger is het bij de Lucky Spoons. Voornamelijk Ierse en SWchotse folk.
KOORnelis is een koor dat Nederlandstalig repertoire uitvoert van de Zweeds-Nederlandse troubadour Cornelis Vreeswijk. Met ongeveer vijftien personen de grootste groep van vandaag.
Johnny Sunshine speelt een geallieerde soldaat uit de jaren ‘40, die Engelstalige (jazz-)liedjes uit de jaren ‘30 en ‘40 doet. Met zijn ukulele, banjolele, mondharmonica, een plastic gieter (voor de nostalgische sound) en een mini-trompet begeleidt hij zichzelf.
Eén van de andere groepen (Zwart-wit) die hier net gespeeld hebben zingt nog even spontaan met Johnny Sunshine. Mooi duet!
Hetzelfde Zwart-wit dat even later voor De Twee Spieghels aantreffen met aangename, pure volksmuziek. Twee accordeons en een panfluit is een combinatie die je niet vaak ziet.
En ook vrouwen op een contrabas zie je niet zo vaak, hoewel dit vaker gebeurt. Hier bij Klip & Klaas dus, die heel mooi akoustisch spelen, vooral oudere jazzstandards. Halen ze de finale mee!
Weer heel anders zijn Il Duo + Uno, die er weer een hele act van maken, maar ook dat blijkt goed voor de finale.
En nog een groep die de finale gaat halen is Palaver dat het Nederlandstalige levenslied brengt, met een nadruk op Amsterdam onder protest van een Rotterdammer in het publiek. Is het gespeeld of is het echt?
Het hele concours duurt totaal drie uur, er zijn 36 groepen en terwijl de jury aan het beraadslagen is, is er een optreden van de soul-funk cover formatie The Stirrrs om het publiek bezig te houden.
Tijdens de finale spelen alle zes finalisten nog twee nummers, maar dan versterkt voor een vol plein. De Slechte Band mag openen.
Il Duo + Uno is de tweede finalist.
Palaver de derde, en hé, daar is die man uit Amsterdam weer met zijn commentaar.
Onze favoriet zijn natuurlijk de Busquito's, die er ook hier weer een hele show van maken.
Violist en saxofonist lopen ook gewoon het publiek in en ja dat vraag zo'n meisje toch gewoon even de microfoon voor de sax te houden?
De laatste finalisten komen minder goed uit de verf dan tijdens hun straat optredens. Zoals Klip & Klaas.
Uiteindelijk wordt Il Duo + Uno derde, de Busquito's tweede en wint de Leidse Slechte Band. Al met al een geslaagde editie van deze 25ste Gouden Pet, wat voor randje zou die pet dan eigenlijk hebben?
En dan eindelijk naar De Twee Spieghels waar het Bart Egeter Trio heerlijk staat te spelen. Met Dan Simon op drums en Ton Cornelissen op bas. En eindelijk de wijn in het glas.
En natuurlijk Kurt Schwab op sax en deze keer ook op zijn nieuwe bariton. Voor het eerst dat hij dat met deze band doet, maar het klinkt meteen geweldig.
Daarna nog even op Leiden Culinair gekeken, waar net het laatste nummer van de Gitarama's zien. En ja, dan komt er een DJ, en dan zijn wij vertrokken. En de sfeer is hier ook heel anders dan in Zoetermeer, er mist hier iets (behalve veel live muziek).
Dan nog maar even naar de slotavond van het TAMTAM festival in Leiden Noord. Coverband Out of Control stond donderdag nog op een stampvol stadhuisplein, nu is het aanmerkelijk rustiger. Het optreden begint in het Engels, maar pas als het Nederlandstalige repertoire aan de beurt komt gaat het publiek ervoor, dat is Leiden Noord!

LINKS:
Natural PassionBosquito's
Hoekse Troubadour
Little Birdie
The Dusty Record Singers
Klip & KlaasIl Duo
The Stirrrs
De Slechte Band
Gouden Pet
Bart Egeter
Kurt Schwab
De Twee Spieghels
Gitarama's
Leiden Culinair
Out of Control
TAMTAM Festival

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste MuziekGezien,

Ik heb je eerder geprobeerd te bereiken, maar kreeg helaas geen respons. Zou je mijn foto weg kunnen halen? Het gaat om deze foto:

http://4.bp.blogspot.com/-UBL2068dBM8/Tgi3TZ_gSUI/AAAAAAAAERc/G9Kn_sNG7i0/s1600/20110626%2BGouden%2BPet%2B45.jpg

Dit i.v.m. het vinden van een baan, waardoor ik zo onzichtbaar mogelijk wil zijn. Alvast bedankt!