zaterdag 25 juni 2011

Jazzdag verhuist naar Rotterdam

De vijfde editie van de Jazzdag is vandaag voor het eerst neergestreken in de nieuwe LantaarnVenster in Rotterdam. Het is het grootste jazz netwerkevent van Nederland met 's middags een conferentieprogramma en infomarkt en 's avonds een festival met showcases van 24 aanstormende bands. Opvallend veel bekende gezichten die we de afgelopen jaren vaker zagen in Leiden en omstreken.
Tijdens het middagprogramma zendt radio6 live uit met onder andere een speciale editie van Mijke's Middag. Met natuurlijk Mijke's huisband Ob6sions met Victor de Boo (drums), Sven Schuster (bas), Anne Guus Teerhuis (toetsen) en Efraim Trujillo (sax), met hier Maarten van der Grinten (gitaar) als gast.
In de foyer is intussen de Industry borrel begonnen met live muziek van het Spaanse Natalia Calderón Quartet met een mooie soort mix van latinachtige en moderne jazz.
Bij Mijke wisselen de muzikanten elkaar voortdurend af, nu is het de beurt aan The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, niet zo'n fijne groepsnaam, maar de muziek maakt dat weer goed. Met Reinier Baas (gitaar), Ben van Gelder (sax), Maarten Hogenhuis (sax), Sean Fasciani (bas) en Mark Schilders (drums).
Dan volgt een nummer vrije improvisatie van Tony Roe (piano), Reinier Baas en Sean Fasciani, maar er doen nog veel meer muzikanten in verschillende combinaties mee zoals Ntjam Rosie die met Tony Roe, Lucas Dols, Victor de Boo en Efraim Trujillo het nummer All of Me zingt.
De radio uitzending eindigt met een kort optreden van Tin Man and the Telephone waarvan één met Ben van Gelder als gast. En dan is het acht uur en beginnen de showcases met als eerste in deze zaal Tin Man and the Telephone met Tony Roe (piano, elektronica), Lucas Dols (bas) en Bobby Petrov (drums). Zagen we onlangs nog in Leiden en we zijn fan van deze band. Ze spelen vier nummers (De Bal, TomTom, Koe en KPN) met de bijbehorende filmpjes mooi op het grote filmscherm. Het publiek hééft het niet meer, dit is echt geweldig!
De showcases duren maar een half uur en dat is wel heel kort, langzaam op gang komen is er niet bij. Het Amsterdam Jazz Orchestra gaat er dan ook meteen vol tegenaan onder leiding van Yaniv Nachum. Veel bekende gezichten ook die we eerder onder andere in De Twee Spieghels of De Burcht in Leiden zagen zoals Marzio Scholten (gitaar), Jakob Reinlander (bas), Bobby Petrov (drums, van Tin Man and the Telephone!), Bart Lust (trombone), Jasper van Damme (sax) en Itai Weissmann (sax).
Zaterdagmiddag staan Yaniv Nachum en Bobby Petrov met de groep Shuvali weer gewoon in De Twee Spieghels!
Een andere oude bekende is natuurlijk Tom Beek (sax) met zijn trio met Mark Schilders (drums) en Stefan Lievestro (bas), die een mooie set neerzetten in Hotel New York, de andere locatie van het showcaseprogramma. Misschien niet verrassend, want we zagen dit al eerder in Amsterdam, maar wel heel erg goed!
Ook in Hotel New York speelt Diederik Rijpstra's Wampum. Diederik Rijpstra (trompet) stond twee jaar geleden nog op een boot bij Jazz"in de gracht in Den Haag, maar toen met een andere band. Nu bestond die uit: Joost Lijbaard (drums), Dimitar Bodurov (piano) en Ruben Samama (bas). Heerlijke powerjazz met lyrische interventies van Diederik.
Terug in LantaarnVenster voor een laatste stukje Njtam Rosie met een lekker funky-soul nummer.
Vervolgens het Clazz Ensemble met bijzonder kruisbestuiving tussen jazz en klassiek, eigenzinnig en geheimzinnig staat in het programma en dat is een mooie omschrijving. En weer een bekend gezicht uit de Spieghels: Paul van der Feen (sax en klarinet).
Geen bekende gezichten bij Square Orange, de band rond bassist Bob van Luijt, met een opvallende rol voor zanger Norbert Kögging die een kruising is van een scatzanger en een human beatbox. Blijft boeien!
Langzamerhand al zoveel muziek gezien en écht grote verrassingen ontbreken nu toch een beetje. Prima bands, prima muzikanten en mooi repertoire maar Tuur Moens & Syndicate voegt niet echt iets toe, ondanks dat het een mooi internationaal gezelschap is.
Ook As Guests with Strings weet niet helemaal te overtuigen ondanks het mooie spel van Miro Herak (vibrafoon), Michal Vanoucek (piano) Yonga Sun (drums) en Jörg Brinkmann (cello). Die laatste twee kennen we natuurlijk nog van Lavalu. Maar with strings is sowieso niet echt aan ons besteed.
Maar dan slaat de vlam in de pan als Kern Koppen het podium opkomt, niet zozeer een verrassing want vorig weekend stonden ze nog Vlietpop, maar de zaal gaat helemaal uit zijn dak voor dit van oorsprong hiphop gezelschap. Maar ze zijn dat niveau duidelijk ontstegen en bewijzen dat het mogelijk is om met succes op zowel een pop- als een jazzfestival te kunnen staan!
Als uitsmijter dan nog even een stukje van het Iman Spaargaren Septet meegenomen, maar het nadeel van dit nieuwe LantaarnVenster is wel dat het niet meer op loopafstand van het station ligt, dus snel weg om de laatste metro te gaan halen.
De Jazzdag is verder een geslaagd evenement en voor zo'n eerste keer hier loopt alles eigenlijk op rolletjes. Muzikaal was het genieten met als uitschieters (van de 12 bijgewoonde optredens) Tin Men and the Telephone, het Amsterdam Jazz Orchestra en Kern Koppen. Volgend jaar gaan we zeker weer!

LINKS:
Maarten van der Grinten
Natalia Calderón
The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble
Tin Men and the Telephone
Amsterdam Jazz Orchestra
Tom Beek
Diederik Rijpstra
Njtam Rosie
Clazz Ensemble
Square Orange
Tuur Moens
As Guest
Kern Koppen
Iman Spaargaren
Jazzdag

Geen opmerkingen: