vrijdag 20 mei 2011

Onvergetelijke avond, ook zonder Robert Wyatt

Maar gelukkig wel met zijn muziek!
Het begon een paar jaar geleden in Italië, woei over naar Frankrijk en Duitsland en er is vandaag voor het eerst één in Nederland, een Robert Wyatt tribute. Robert Wyatt maakt al zo'n 50 jaar muziek, met Soft Machine, Matching Mole en vooral heel veel solo albums en is eigenlijk onnavolgbaar, maar sinds een paar jaar durven sommigen het dus toch aan. Gelukkig maar!
En op dezelfde avond dat de Soft Machine Legacy in de Boerderij in Zoetermeer speelt staat Comicoperando in het Bimhuis in Amsterdam. Met zangeres Dagmar Krause (Slapp Happy, Henry Cow, Art Bears en vooral bekend door haar vertolkingen van Weil/Brecht liederen). De stem van Robert Wyatt is uniek, maar Dagmar's schorre, vibratorijke alt zorgt toch wel voor de nodige pareltjes.
Tromboniste Annie Whitehead (o.a. Chris McGregor's Brotherhood of Breath) speelt al jaren mee op de cd's van Robert Wyatt en we zagen haar al eerder in Frankfurt met de groep SoupSongs, die ook allemaal nummers van Robert Wyatt speelden. Met saxofonist Gilad Atzmon als gast toen!
Karen Mantler zagen we ook al in Frankfurt, met de groep Dondestan!, ook al met Robert Wyatt nummers, het was toen ook een Robert Wyatt avond. Ook Karen zingt flink wat nummers en haar hese, breekbare stem past ook heel goed bij dit repertoire. Ze was ook te horen op de cd Cuckooland van Robert Wyatt.
De pauze zorgt nog even voor en mooi plaatje van de zonsondergang boven het IJ vanuit het Bimhuis.
De Belgische gitarist Michel Delville speelt een bescheiden rol maar schittert af en toe heel goed in zijn solo's. Naast nummers van Wyatt zijn er ook nog een paar andere songs zoals van Hugh Hopper (Memories, aan hem opgedragen, b-kant van de single I'm a Believer) en van Karen Mantler (Life is Sheep, van de cd Cuckooland).
En ook de sidemen blinken weer helmaal uit met een virtuoze John Edwards op bas. Het concert opent met September the Ninth, en verder worden een groot deel van de lp Rock Bottom, en nummers als United States of Amnesia, Just as You Are en Age of Consent gespeeld.
Drummer Chris Cutler (Henry Cow, Art Bears) steelt echter de show met zijn inventieve drumwerk, goede ondersteuning waar nodig, afgewisseld met flitsende solo's. Na twee flinke sets volgen er nog twee toegiften: Sea Song van de lp Rock Bottom en Soup Song van de lp Ruth is Stranger than Richard. Een mooie afsluiting van een bijzonder concert, dat wat het publiek betreft nog uren had mogen doorgaan!
Maar geen nood, op 14 juni staat het Orchestre National de Jazz met als gasten Erik Truffaz en Perry Blake met het programma Around Robert Wyatt in het kader van het Holland Festival in het Muziekgebouw aan 't IJ. Gaat ook heel mooi worden, met Robert Wyatt als eregast?

LINKS:
Robert Wyatt
Annie Whitehead
Karen Mantler
Michel Delville
Chris Cutler
Bimhuis

Geen opmerkingen: