zondag 15 mei 2011

Vrolijk verjaardagsfeest in De Twee Spieghels

Het Walter Wolff trio staat voor puur speelplezier en een intense speelkracht. Stonden al eerder in De Twee Spieghels, en met name Walter Wolff zagen we al vaker de afgelopen jaren. Ze openen de eerste set met een nieuw nummer, Sparks, en de toon is gelijk gezet. Dit gaat knallen van het begin tot het eind.
De Finse pianist Walter Wolff won in 2009 de Leidse Jazz Award en bracht vorig jaar zijn eerste cd uit, Prelude. De eerste set bestaat bijna helemaal uit nummers van die cd, waarbij het uitgangspunt bebop is, maar het trio stilaan een heel eigen stijl heeft ontwikkeld. En daarnaast dus een paar nieuwe nummers, waaronder ook Backstabber Bebop (werktitel) dat ze in januari voor het eerst live speelden, hier in De Twee Spieghels.
De Italiaanse bassist Francesco Angiuli is het rustpunt van de groep, piano en drums kunnen bijhoorlijk freewheelen, de bas is de rots in de branding. Het publiek is gefascineerd en je kunt tijdens de eerste set een speld horen vallen. Schitterend!
Helemaal geweldig is de Deense drummer Andreas Fryland die soms hard slaat, soms zacht aait, maar altijd in balans is met de rest van het trio.
De tweede set, waarin min of meer bekende standards worden gespeeld, mag er zijn, hoewel het iets minder spettert dan de eerste. Het is ook drukker en rumoeriger en een speld kun je niet meer horen, gelukkig gooit Henk een glas in de strijd.
Als toegift volgt tenslotte nog een nummer van de cd Prelude: Neurotic Sunday, van de hand van Andreas Fryland, weer zo'n meesterwerkje. En de jarige Colin geniet zo te zien helemaal. En wij ook! Van dit soort vrolijke verjaardagsfeestjes lusten we wel pap.

LINKS:
Walter Wolff
Francesco Angiuli
Andreas Fryland
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: