zaterdag 14 mei 2011

Vrije Geluiden live in Leiden

Om 12 uur beginnen de live opnames voor het radioprogramma Radio laat je Leiden-editie Cultuur071 in BplusC in de Nieuwstraat, een productie van PS|theater en Peen en Ui. Een onderhoudend programma in het kader van de nieuwe cultuurnota van de gemeente Leiden, met onder andere muziek van Pauline en Rian die gedichten van Pink Meltzer zingen over Leiden, postbodes en een drogist.
Goede sfeer daar in de Bieb, mooie ideeën en zinvolle dromen, laten we dit momentum vasthouden totdat de nota af is. De podcast van vandaag is vanaf maandag op www.leiden.nl/cultuur071 en www.tafelvanleiden.nl terug te horen.
Gelukkig was dit radioprogramma vroeg in de middag, tijd genoeg dus om (een deel van) alle live cultuur te volgen, zoals Marzio Scholten in De Twee Spieghels. Afgelopen zondag nog te zien bij Vrije Geluiden, nu dus live in Leiden. Met saxofonist Yaniv Nachum en bassist Jakob Rheinländer maken ze er weer een geweldig optreden van, veel eigen werk, maar ook nummers van Monk en Frisell, scheurend, schurend, omfloerst en ingetogen, een waar feest met schitterende solo's!
Na een overheerlijk maal bij Bocconi Pasta om de hoek verlaten we het centrum van Leiden en gaan naar het Buurtcentrum De Kooi aan de Driftstraat voor alweer het vijfde Open Podium van dit seizoen. De avond opent met Di Krenitse, een niet onverdienstelijke Leidse Klezmerband. Kan nog iets meer spirit krijgen, maar is een prima opwarmer voor deze avond.
De hoofdact en publiekstrekker is vanavond de Oeigoerse groep Mäshräp,begin april nog te zien bij Vrije Geluiden, nu dus live in Leiden. Zelden zat de zaal zo vol met muziekliefhebbers van buiten Leiden Noord en terecht, deze muzikanten zijn een klasse apart.
De Oeigoeren zijn een Islamitisch volk uit Oost Turkestan, dat sinds 1949 deel uitmaakt van China, een heel verhaal. Maar hun muziek is vooral Turks en Perzisch, met toch ook wel Chinese invloeden. Wereldmuziek dus. Het optreden is heel bijzonder, staande ovatie van het publiek en zelfs tijd voor een toegift.
En het meest bijzondere is dan ook nog dat dit optreden bij het Open Podium Leiden Noord gewoon gratis is, bij een ander podium (in het centrum) betaal je hier zomaar €15 voor. Leiden Noord is cultureel goed bezig!
Afsluiter van de avond is de groep Joshan, met eigen nummers in jaren 60 en 70 stijl. Leuk, maar het sluit totaal niet aan op de vorige bands.
Over cultuur in Leiden valt vandaag weer absoluut niet te klagen, sterker nog, er is weer meer dan valt te behappen. Zoals de finale van Werfpop Indoors in het LVC, waar Project D volgens de vakjury wint en Fat Angel volgens het publiek.
Opvallend is wel dat al die cultuurminnende mensen bij Radio laat je Leiden de rest van de dag niet meer in (ons) beeld kwamen. Houden ze wel echt van cultuur?

LINKS:
PS|theater/Radio laat je Leiden
Peen en Ui
podcast via Cultuur071
podcast via De Tafel van Leiden
Marzio Scholten
De Twee Spieghels
Bocconi
Mäshräp
Vrije Geluiden
Joshan

Geen opmerkingen: