zondag 29 mei 2011

Wereldreis in Leiden

Het is weer zo'n zondag in Leiden dat er muzikaal van alles gebeurt en dat je van tevoren weet dat je minstens de helft van de interessante dingen gaat missen. Toch maar proberen om te beginnen bij de jaarlijkse Souk in De Kooi. Arabische (rommel)markt, exotische hapjes markt en muziekfestival in één in de Driftstraat en Ambonstraat. Om 11 uur is het er al gezellig druk.
Het officiele muziekprogramma begint pas om 1 uur, maar het Duo Komitas trekt zich daar niets van aan en gaat gewoon op een straathoek spelen. Met multi-instrumentalist Maarten Witkam hier op gitaar en de Armeense accordeonist Raphaël Martirossian. Eén van de leuke straat acts (diender en boef) kijkt het even aan, totdat de boef er weer vandoor gaat.
Het viel vorig jaar ook al op dat er ontzettend veel klokken te koop zijn op deze rommelmarkt. Hier een greep uit het exotische assortiment. Leiden Noord schijnt iets met klokken te hebben volgens Adriaan Nette. Gelukkig heeft de laatste klok op zijn foto's ondertussen wel weer wijzers!
Van de Arabische wereld naar Japan is maar een kleine stap vandaag met de eveneens jaarlijkse Japanse Markt op het Rapenburg van Sieboldhuis tot Hortus. Ook hier is het gezellig druk en er valt weer van alles te genieten op Japans, cultureel, culinair en muzikaal niveau.
Als niet-kenners van Japanse muziek zou je bijna denken dat ze alleen kunnen trommelen zoals de Taiko Kids, maar er is meer zoals de Shakuhachi, een bijzondere bamboefluit.
Alsof het nog niet genoeg is ook nog even naar het Pieterskwartier waar voor het eerst een Lentefeest wordt gehouden. Valt een beetje tegen, er zijn wat winkeltjes open, er is een plantenmarkt, maar het leeft niet echt. Waar is de muziek? Misschien is het nog te vroeg? Maar er is meer vandaag.
Het eindexamenconcert van Vivienne Aerts dus in de Kapelzaal van de Stadsgehoorzaal, nooit eerder geweest dus wel even zoeken. Vivienne won vorig jaar de Zoetermeer Jazz Award en speelde daardoor op het Zoetermeer Jazz Festival. Maar ze woont dus in Leiden en is regelmatig in De Twee Spieghels te vinden.
Het examen bestaat uit drie optredens, het eerste is van de L'Keys, een meidenkoor dat voortkomt uit de Leidse Sleuteltjes. Veel pop met een scheutje jazz, voor de gelegenheid begeleidt door Ewald Ebing op de piano. En een solo van Mathieu Vulto op Bugel.
Na wat geschuif met de vleugel is het de beurt aan het Nederlandstalige pop koor Leedvermaak. Toon Hermans tot The Beatles, een divers gezelschap. Zingen vier nummers vóór en ná de pauze.
Het derde koor, Lightdeluxe, is speciaal voor deze gelegenheid opgericht en moet de aanzet worden voor Het Nederlandse Jazzkoor onder leiding van Vivienne als ze over twee jaar terugkomt uit Boston (Berklee).
Tijdens het optreden van Lightdeluxe speelt Joe Cohn tweemaal mee op de contrabas, maar het is toch eigenlijk gewoon een gitarist dus volgen er een aantal toegiften met één van de leden van Lightdeluxe als humanbeatbox. In 2012 en 2013 zullen we het even zonder Vivienne Aerts moeten stellen omdat ze dan in Amerika zit, maar daarna zien we haar hier weer graag terug in Leiden. O ja, ze is natuurlijk wel geslaagd!
Dan nog even naar De Twee Spieghels waar de gelegenheidsformatie van de Letse saxofonist Leonardas Pilkauskas lekker staat te improviseren.
En dat is dan de jongste generatie muzikanten, geen bladmuziek meer maar alle muziek op de laptop. Heet dat dan lapmuziek?

Links:
Sieboldhuis
Vivienne Aerts
Zoetermeer Jazz
Mathieu Vulto
Leidse Sleuteltjes
Joe Cohn
Leonardas Pilkauskas

De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: