zondag 1 mei 2011

Muzikale stoelendans Leiden-Zoetermeer


Sommige muzikanten associeer je met bepaalde podia, omdat ze daar regelmatig spelen. En bij podia die wij vaak bezoeken komen ook regelmatig dezelfde muzikanten in al dan niet wisselende samenstellingen langs. Maar vandaag zit niemand op zijn plaats: bij Fascinating Jazz in De Sniep in Zoetermeer veel muzikanten die we kennen uit De Twee Spieghels in Leiden en daar dan weer iemand die we vooral van Fascinating Jazz en Burcht Jazz kennen. Verwarrend en verrassend.

In Zoetermeer staat de Oekraïense zangeres Dasha op het programma, die sinds een aantal jaren in Nederland woont en in Den Haag al een aardige reputatie heeft opgebouwd. Ons zegt de naam Dasha Skorokhodova helemaal niets, maar de rest van de band kennen we wel: drummer Robbert Jan van Straalen zagen we al diverse malen in De Twee Spieghels met onder andere Lorena del Mar, Patricia Wisse en Tom van der Zaal. En ook pianist Miguel Rodríguez kennen van optredens met Patricia Wisse, Tom van der Zaal en Florian Wempe in de Spieghels. Bassist Frans van Geest waren we even vergeten, maar hij speelde in januari nog in de Spieghels met Martijn van Iterson.

En dat zijn dus allemaal prima muzikanten die ook alles geven en twee mooie sets spelen met nummers uit het American Songbook. Dasha is tijdens de eerste set nog wat gespannen, maar tijdens de tweede set gaat het stukken beter, vooral als haar vriend Peter Beets een drietal nummers meespeelt op melodica en piano. Veel nummers van haar cd Quality Time natuurlijk. Hoor net een nummer van die cd op de radio en daar blijkt ook Florian Wempe op mee te doen. Voegt wel iets toe hoor!

En dan naar De Twee Spieghels in Leiden waar het Filippo Bianchini zoveel-tet net pauze heeft. Tijd om even een foto te maken van de kat van de buren die weer terug is op 'zijn' wijnvat, deze foto kostte gelukkig niks vandaag, gisteren nog € 2,50 ;-)

Terzake: in de Spieghels dus het Filippo Bianchini quintet, de saxofonist (tenor en sopraan) die hier in het kader van zijn afstudeerproject aan het Haagse Conservatorium speelt met pianist Lorenzo Agnifili en bassist Noa Stroeter, die ook regelmatig met Dasha speelt in 't Goude Hooft op vrijdagavonden in Den Haag, Filippo en Lorenzo zagen we al eerder in de Spieghels.

Als extraatje spelen vandaag ook niemand minder dan trompettist Rodolfo Neves en drummer Eric Ineke mee. Die zagen we dan onlangs in Pavlov in Den Haag met Barry Harris, vaker met het Rein de Graaff trio in De Burcht in Leiden en ook met Sanna van Vliet in De Sniep in Zoetermeer bij Fascinating Jazz.
Toch weer even terug naar de muziek: dit optreden is zonder meer geweldig, heerlijke Bebop met heel veel improvisatie, en ja, als je er dan zo'n geweldige drummer bij hebt, wat wil je dan nog meer? De avond kan niet meer stuk.

LINKS:
Peter Beets
Fascinating Jazz
Filippo Bianchini
Eric Ineke
Rodolfo Neves
Lorenzo Agnifili
Noa Stroeter
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: