zaterdag 30 april 2011

Overal feest op Leidse Koninginnedag


In De Volkskrant van afgelopen woensdag stond een overzicht van de beste muziekpodia op Koninginnedag. Heel veel Amsterdam natuurlijk, maar ook Leiden was één van de tien steden die genoemd werd, met Citymoves op de Garenmarkt natuurlijk met o.a. Armin van Buuren die er vandaag een lintje van de koningin kreeg. Maar er zijn nog zoveel andere podia in Leiden, veel gevarieerder dan het Amsterdamse Volkskrant lijstje doet vermoeden.
Als eertse zagen wij Sergio Escoda, een singer-songwriter die aftrapte bij het OPEN/LVC/Minderbinder minifestival. Het begint al meteen goed!

Leiden is een geweldige, prachtige stad, maar mist alleen een mooi centraal plein voor festivals in het centrum. Einstein, Cityhall en De Stadhouder hebben daarom de Nieuwe Rijn ter hoogte van het Stadhuisplein volgegooit met pontons en creëren zo een geweldig podium voor onder andere de Augustinus coverband. Prima feestmuziek op het geweldige 'Nieuwe Rijnplein'.

Terug bij het OPEN/LVC/Minderbinder festival zien we Port of Call. Stond vorig jaar nog op het NS Try Out Festival, interessante singer-songwriter. Het minifestival hier is een samenwerking tussen het Leidse platenlabel Minderbinder, die zorgt voor de muzikanten, poppodium LVC die de zaak faciliteert in Het Gat van Van Nelle aan de Aalmarkt, en OPEN Makers aan de Markt, een organisatie die kunstenaars de mogelijkheid biedt om in een aantal leegstaande panden aan de Aalmarkt op een voor het publiek zichtbare wijze aan hun kunst te werken.

OPEN had een aantal kunstenaars gevraagd iets speciaals te doen op dit festival zoals hier het duo Kuiper en Berbee, die tussen de muziek door een hilarische veilingendoordraaishow verzorgen met badkamertegels.

Ook kan er worden gepaintballt op nummer onder de leiding van beeldend kunstenaar Hilde de Boer. Dat is dan weer een mooie achtergrond voor het optreden van Olaf Caarls (van Long Conversations and the Closet Orchestra).

Er zijn een aantal officiele podia in de Leidse binnenstad vandaag, maar er is nog veel meer muziek (en natuurlijk de alom aanwezige vrijmarkt), zoals hier de folkgroep Finvarra voor de deuren van De Twee Spieghels.

Terug op het nu werkelijk stampvolle Nieuwe Rijnplein begint net de coverband Jewelste aan een spetterend optreden, en de sfeer is ongedwongen en helemaal goed.

Maar het leukste is het nog steeds op het OPEN/LVC/Minderbinder met hier een stel rappers en ook hier dezelfde ongedwongen en prima sfeer.

Na een korte pauze is er een mooi optreden van de Amerikaanse singer-songwriter Tim Chase, die naast eigen nummers ook covers speelt zoals I'm beginning to see the Light van de Velvet Underground en Sunny Afternoon van de Kinks.

In De Twee Spieghels begint intussen het eerste concert van vandaag met het duo Footprints bestaande uit Don Weenink (drums/percussie) en Jan Hylkema (gitaar). Zitten lekker te spelen, maar het is erg minimaal en het dwingt geen stilte af.

Dus toch weer terug naar het Gat van Van Nelle waar de OPEN-huisband The Stream het afsluitende optreden verzorgt.
Dit is het eerste OPEN/LVC/Minderbinder minifestival en wat ons betreft een blijvertje, vooral interessant voor mensen die eens wat anders willen dan DJ's of coverbandjes. Volgend jaar weer!

Langzamerhand wordt het etenstijd en op het Nieuwe Rijnplein speelt het Pasadena Groove Orchestra lekker dansbare, funky muziek. Behalve de buitentaps beginnen nu ook de buiten-eetpunten het vreselijk druk te krijgen.

Ondertussen hebben we ook heel veel gemist zoals het grote podium op de Garenmarkt, het drijvende podium bij Annie's en heel veel leuke kroegen in de Leidse (binnen)stad. Maar je kan niet overal zijn en in De Twee Spieghels staat nog een geweldige uitsmijter op het menu. Het wijnvat op het terras daar is een vaste plek voor de kat van de buren. Blijkbaar heeft ook hier de Hollandse handelsgeest toegeslagen, maar zo te zien is de kat stoïcijns vertrokken.

In De Twee Spieghels spelen Robin Koerts en Arthur Flink weer de sterren van de hemel, doen ze hier wel vaker, maar het blijft boeien en vooral ook muzikaal gezien groeien.

Een bas en een trompet lijkt misschien wat magertjes, maar dankzij al deze apparatuur ontstaat er een heel landschap van muziek, met soundbites, loops en wat dies meer zij.

Veel aardige, leuke en goede muziek gehoord vandaag, maar het is altijd mooi als het laatste optreden tevens het muzikale hoogtepunt van de dag is en daar zorgen de heren wel voor.
Overigens is het ook nog eens een eigen feestje van MuziekGezien, met het 100ste bezoek aan De Twee Spieghels. Morgen 101!

LINKS:
Sergio Escoda
Port of Call
Olaf Caarls
Finvarra
Jewelste
The Stream
Pasadena Groove Orchestra
Robin Koerts
LVC
OPEN Makers aan de Markt
Minderbinder
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: