zondag 24 april 2011

Zweten bij Wouter Kiers en Andreas Metzler


Het schijnt de warmste pasen sinds 1901 te zijn en dat is te merken in Leiden en vooral op het water en op de terrassen. De Zijl is barstensvol met boten, groot en klein. En tegen die achtergrond van pruttelende bootjes spelen Wouter Kiers en Nick van den Bos op het goedgevulde terras van Brasserie De Meelfabriek (sinds januari de nieuwe naam voor Restaurant De Zijlstroom) in Leiderdorp.

Het is heet op het terras, gelukkig staan er overal grote parasols, ook voor de muzikanten, die zich desondanks in het zweet werken. En terwijl het publiek zich aan de late paasbrunch zet, speelt het duo een drietal sets onvervalste jazzstandards, variërend van Honeysuckle Rose tot The Girl from Ipanima om maar een paar uitersten te noemen. Derde, ongetwijfeld beslissende, set gemist want er is nog meer muziek te zien. En morgen leidt Wouter Kiers de jamssie in De Twee Spieghels, er is geen ontkomen aan bij die Meneer Kiers.

Nu in De Twee Spieghels staat Andreas Metzler klaar met zijn trio bestaande uit gitarist David Golek en drummer Mark Coehoorn. En dan blijkt dat één van de beste café's van Leiden ook een nadeel heeft: er is geen zonnig terras. Op het water en op zonnige terrassen is het bomvol, hier is het wat rustiger. Jammer voor de band en jammer voor muziekliefhebbers die nu een uitzonderlijk goed concert missen.

Want de heren zijn bijzonder goed op dreef en groeien tijdens het optreden. Met een rotsvaste Andreas (speelt regelmatig in de Spieghels) nu eens op zijn minibas, de sferische gitaar van David (vorige maand ook al hier met Andreas) en het inventieve, intuitieve drumspel van nieuwkomer Mark. Het repertoire bestaat uit niet altijd even bekende standards, maar improvisatie voert de boventoon. En hoewel het niet druk is geven ze toch alles, werken ze zich in het zweet.
En dan, net als ze hun laatste nummer inzetten, begint het opeens drukker te worden en zo komen er toch nog twee toegiften, eindigend met het dromerige Polka Dots and Moonbeams. Een schitterend concert!

Andreas Metzler maakt ook deel uit van de groep Thelonious 4, die vorig jaar november nog speelde bij Hot House in De Burcht, minder dan 100 meter verderop. Van dat concert zijn opnames gemaakt en op cd gezet: Live at the Hot House. Te koop via CDBaby, Amazon en iTunes of gewoon aanstaande zaterdag bij Hot House in De Burcht bij het optreden van Jan Verwey en Bert van den Brink.

LINKS:
Wouter Kiers
Nick van den Bos
De Meelfabriek
Andreas Metzler
David Golek
De Twee Spieghels
Thelonious 4

Geen opmerkingen: