zaterdag 9 april 2011

De stand van de blues in Nederland


In de grote zaal van hotel De Rustende Jager in Nieuw Vennep hebben zich 800 bluesmuzikanten en liefhebbers verzameld voor de uitreiking van de Dutch Blues Awards en de opening van de Dutch Blues Hall of Fame. Een avond met veel muziek natuurlijk zoals MOCT, een van de drie genomineerden voor beste blues band. Lekkere vette blues met een opvallend goede drummer.

De tijd tussen de optredens door wordt gevuld met het officiële gedeelte zoals de opening van de Dutch Blues Hall of Fame, een eer die als eerste Harry 'Cuby' Muskee toekomt.

Little Boogie Boy is genomineerd in de categorie gitarist en speelt een kort maar boeiend setje. We zagen hem al vaker in het Leidse bij De Zijlstroom en in de Leidse Hout. Zonder hem zou dit hele verslag er überhaupt niet geweest zijn.

De tweede muzikant die in de Hall of Fame terecht komt is Oscar Benton (links) die het bijbehorende beeldje krijgt uitgereikt door producer Tony Vos.

Daarna is het de beurt aan King Mo die een overtuigende set neerzetten. Vooral het Hammondorgel is een welkome aanvulling. De gitarist is de spil van de band, hij leidt en lijdt dat het pijn doet. Krijgen wel gelijk de Award voor beste cd uitgereikt.

Prijzen zijn er ook voor Frank Coumans als beste drummer...

... en Mr Boogie Woogie als beste pianist. De presentatie is in handen van Candye Kane, die in elk geval geen goede smaak verweten kan worden.

Daarna een kort optreden van Ralph de Jongh die echte authentieke ruige blues speelt in de traditie van Robert Johnson en Elmore James. Indrukwekkend maar zo rauw dat de geluidsinstallatie het begeeft. Het laatste nummer speelt hij dan ook akoestisch.

Dan nog meer prijzen: de Keeping the Blues Alive Award voor Nico Bravenboer die een radioprogramma verzord op de Ridderkerkse radio...

...en de beste zanger Award voor Ralph de Jongh, die nog nauwelijks is bekomen van zijn optreden.

De derde genomineerde band is de Twelve Bar Blues Band die, net als de andere genomineerde bands overigens, behoorlijk leunen op het erfgoed van Cuby & The Blizzards en Livin' Blues. Niets mis mee, maar erg verassend is het niet.

Dan is er nog een Award voor gitarist Sjors Nederlof van King Mo...

... een kort optreden van presentatrice Candye Kane...

...en de uitreiking van de Beste Band Award aan de Twelve Bar Blues Band.
Het is een afwisselende avond met goede optredens. De bands zijn een beetje voorspelbaar, maar dat hoort natuurlijk ook wel weer bij de blues, maar verrassend zijn de optredens van de eenlingen: Little Boogie Boy en Ralph de Jongh. Maar het is vooral een heel gezellige avond, want eigenlijk één grote reunie van alles wat blues is in Nederland.

LINKS:
MOCT
Harry Muskee
Herman Deinum
Little Boogie Boy
Oscar Benton
King Mo
Mr Boogie Woogie
Ralph de Jongh
Nico Bravenboer
Twelve Bar Blues Band
Candye Kane
Dutch Blues Foundation

Geen opmerkingen: