zaterdag 28 mei 2011

Vernieuwd MeerJazz scoort op eerste dag met nieuwe Lavalu

Het Meer Jazz festival in Hoofddorp heeft tijdens deze 17e editie een enorme metamorfose ondergaan. De vorige edities speelden zich af in theater De Meerse, het raadhuis, PierK en vooral podia en paviljoens op het Raadhuisplein, nu heeft de organisatie opeens de beschikking over een fantastisch Cultuurgebouw met 7 hoogwaardige podia. Op het Raadhuisplein staat nog één paviljoen en één buitenpodium en daar opent Taratata! het driedaagse festival met een vrolijk optreden met nummers variërend van Mardi Gras tot Bei Mir bist Du Schön. Met trompettist Jasper Gloerich, saxofonist Ewout Derksen, sousafonist Arend Huisman en drummer Martijn Klaver.
Meer Jazz is een gezellig, beetje traditioneel jazzfestival. Maar nu heeft het opeens de beschikking over een heus poppodium, Duycker, met een grote en een kleine zaal. Dat vraagt om een aangepaste programmering en het antwoord is Lavalu.
Die hebben we al veel vaker gezien, maar vandaag is het voor het eerst in een totaal nieuwe bezetting. Met Sander Hop op gitaar, die al wel een gastrol had op de cd Hope or Liquid Courage, nu in een zeer prominente rol.
Drummer Bram Hakkens mag er trouwens ook zijn tijdens dit twee uur durende optreden zonder pauze. En als op het eind het repertoire op is worden gewoon een aantal eerder gespeelde nummers overgedaan.
Het is voor het eerst dat Lavalu in deze bezetting speelt met Daniel Rose op bas, en dat is in het begin nog even wennen, ook omdat er dan nog niet zoveel publiek is. Maar de nummers die op het eind herhaald worden klinken dan in een volle zaal tien keer zo goed! Vooral Rock this Town is een geheide hit.
De band speelt veel nieuwe nummers maar ook een aantal van de eerste cd in een nieuw jasje. Want Lavalu heeft duidelijk de toon veranderd, iets minder jazzy, en veel meer rock. Swingen deed het altijd al, en dat is gelukkig zo gebleven. Er gaat een nieuwe cd komen die zal worden geproduceerd door toetsenman Stephan Schmid (Zuco 103), dat gaat helemaal goed komen.
Middelpunt als altijd is zangeres en pianiste Lavalu die er een geweldig optreden van maakt. Hoogtepunt van het optreden is misschien wel het nummer Feeling that You're Gone, met een onwijs vet intro. Meer Jazz weet misschien niet wat het overkomt, maar ze scoren met deze nieuwe Lavalu!
Er staan geen nieuwe optredens gepland, maar deze Lavalu wil je graag nog (veel) vaker zien, hoe eerder hoe beter.
En dan weer terug naar de raliteit, in de binnenstraat van het Cultuurgebouw speelt McDixie Light traditionele dixieland.
En in het enig overgebleven paviljoen speelt 4beat6 een mooie hommage aan Benny Goodman en Lionel Hampton. Met onder andere David Lukacs op klarinet, Barry Olthof op drums en Jacco Griekspoor op vibrafoon.
LinkTegelijk met het optreden van Lavalu spelen de Ploctones in de grote zaal van Duycker, geen fijne programmering, want meerdere bezoekers hadden graag allebei gezien. Even weggelopen bij Lavalu om toch één nummertje te horen met de nieuwe drummer, maar gelukkig komen ze volgende week naar Leiden, kunnen we dat alsnog meemaken.
Er komt nog veel meer, onder andere Sinas en Brainbox, maar een nadeel van Hoofddorp is dat de laatste trein alweer zo vroeg vertrekt, dus helaas gemist. Maar morgen gaat Meer Jazz gewoon door en dan is er ook een heel middagprogramma, tijd om ook eens wat andere zalen af te lopen.

LINKS:
Taratata
Lavalu
Sander Hop
Bram Hakkens
McDixie Light
4beat6
The Ploctones
Meer Jazz

Geen opmerkingen: