zaterdag 17 mei 2014

Peer Thielen verrast, The World of Dust nog meer en Rooie Waas klaart de klus

Het is vandaag een muzikaal gekkenhuis in Leiden, vanmiddag al met optredens in diverse café's vanwege de Nacht van de Fooi, een Open Podium bij OPEN|Makers in het kader van het Cultuur?Baarbaar! festival, klassiek muziek in de Marekerk en jazz in De Twee Spieghels. Is het ook nog eens heerlijk weer dus in eerste instantie wordt dat (kranten) lezen in de tuin. Maar tegen zessen, de zon verdwijnt achter de bomen, wordt het echt tijd voor live muziek en het Peer Thielen Trio in De Twee Spieghels is uitstekend bezig met avontuurlijke fusion/trance jazz. Met Neil van der Drift (drums) en Eibe Gerhartl (bas) spelen ze nog lang door. Niet te versmaden en voor herhaling vatbaar!
En dan moet de avond nog komen, dat wordt altijd weer kiezen uit veel. Onder andere de opening van de Signatures Cultuurweken, het Open Podium Leiden Noord, de Museumnacht, No Blues bij De X en het vervolg van de Nacht van de Fooi. Allemaal geen tijd voor, het wordt de afsluiting van het Cultuur?Barbaar! festival in de Multipleks met als opener de Rotterdamse postpunkband Duco. Een prima half uur knallen dat het een lust heeft.

In de pauzes draaien Incendiary en dj Miss World, maar beneden in de SUB071 is er ook een bijzondere luistersessie van The World of Dust. Normaal het zweterige podium voor heftige metalbands, nu een oase van rust met 40 minuten luistergenot met de lp/cd Bhava op een Crosley. Stefan Breuer heeft dit project (muziek en boek) alleen gemaakt en live uitvoeren is moeilijk, maar dit is toch echt een belevenis. Te zien is er niet veel, maar te horen des te meer! Prachtige sfeervolle muziek die herinneringen oproept aan de lp Glass Top Coffin van Ramases uit 1975. En het klinkt toch wel heel bijzonder op deze manier!

Dan weer naar boven waar het Amsterdamse trio Rooie Waas in het bijna donker staat te spelen. Nederlandstalige elektro-techno-punk die de Multipleks op zijn kop zet. Door alle drukte veel te veel Cultuur?Barbaar! festival gemist, volgend jaar toch eens écht prioriteit geven! Maar ja, er is gewoon teveel goede muziek tegelijk in Leiden!

LINKS:
Peer Thielen
De Twee Spieghels
The World of Dust
Rooie Waas
Cultuur?Barbaar!

Geen opmerkingen: