zaterdag 17 augustus 2013

Jazz festival Delft weer afwisselend

Na het drukke Haarlem Jazz & More gisteren, vandaag een soortgelijk Jazzfestival Delft. Op weg van station naar het eerste optreden klinkt op de stoep bij Miles al muziek. Wim Ninaber, Vivienne Aerts en Erwin Beijersbergen trakteren de voorbijgangers op allerlei jazzstandards.
Op de Markt opent Bl3nder het programma vandaag, al twee keer eerder gezien dit jaar maar altijd de moeite waard. Prima opwarmer, Delft is gelijk wakker! Dit keer overigens met Erik Kooger achter de drums.
Tracin' Tracy stond vijf jaar geleden ook al hier op het festival, lekker funkjazz bandje dat het toch vooral van de meegebrachte gasten moest hebben: Zane Massey op de sax en zangeres Caro Hakim.
Inmiddels zit er geen trio meer te spelen voor de deur van Miles, de Oude Delft zit vol met de Delft Blue Big Band. Bestaat al jaren en ontbreekt eigenlijk nooit op dit festival. Onder leiding van Wim Ninaber spelen ze van alles wat, van jazz tot pop.
Vervolgens naar de Beestenmarkt waarsaxofonist Kenny Talkowski met zijn kwartet heel goed staat te spelen. Gelijk een leuke verrassing hier, slechts de laatste 20 minuten gezien maar zeker voor herhaling vatbaar!
Femme Vanille neemt het vervolgens over met hun vrolijke jazzpop. Eerder dit jaar al gezien in huiskamer uitvoering bij het StuKaFest in Leiden, dit is nog wel even andere koek. Het is genieten op het terras van hun eigen nummers en een aantal covers, waaronder een bijzondere, eigenwijze versie van I Feel Love!
En dan stroomt de Beestenmarkt helemaal vol voor Sven Hammond Soul. Hadden ze niet, net zoals twee jaar geleden, beter op de Markt kunnen staan? Want behalve de complete band hebben ze ook nog gastoptredens van Yannick Hiwat (viool) en Tim Wes (sax), die gisteren nog in Haarlem stond.
De opbouw is mooi: eerst beginnen als kwartet, dan de drie blazers erbij, dan een voor een de gastmuzikanten en halverwege tenslotte de zang erbij door Patt Riley en Ivan Peroti. Komend weekend spelen ze weer in Leiden op het Stadhuisplein, maar of dat ook zo'n goede bezetting wordt?
Op de Markt nog een stukje meegepikt van de groep Jetset. Al een paar keer eerder gezien, maar niet in deze XXL bezetting. Lekkere dansbare muziek met flink wat latin invloeden.
En als de avond valt wordt het tijd voor de kroegentocht in het nu echt behoorlijk drukke Delft. Bij De V, aan de voet van de Oude Kerk speelt Soul Solutions een mix van soul rock en blues.
En aan de andere kant van de kerk, bij café De Oude Jan speelt, zoals ieder jaar, Mr. Boogie Woogie met complete band.
En op de Wijnhaven zet, ook zoals gebruikelijk, Blood, Sweat & Kiers Delft op zijn kop!
Het voormalige postkantoor aan de Hippolytusbuurt is sinds kort Café-restaurant 't Postkantoor en ook hier is muziek. Op de oude binnenplaats spelen de Ashtraynutz een aanstekelijke souljazz. Tweede verrrassing van de dag!
Afsluiter op de Markt is trompetspeler Tom Browne die twee sets speelt. De eerste met studenten van het conservatorium in Den Haag waarbij hij zijn jazzkant laat horen, iets wat niet helemaal uit de verf komt. Dan volgt er de tweede set met de band What the Fonk ft Frankie McCoy & Joyce San Mateo waar zijn funkkant te horen is. Klinkt al stukken beter, maar Tom Browne is en blijft de man met die ene hit: Funkin' for Jamaica. Zelfs een gastoptreden van Chazzy Green  & Glenn Schwarzer kunnen het concert niet redden. Leuk funkbandje hoor, maar niet als uitsmijter op een festival.
Jazzfestival Delft heeft betere afsluiters gekend, maar over het geheel genomen was het weer een heel gezellige dag met veel uitstekende muziek. Tot volgend jaar maar weer!

LINKS:
Wim Ninaber
Vivienne Aerts
Erwin Beijersbergen
Bl3nder
Tracin' Tracy
Delft Blue Bigband
Kenny Talkowski
Femme Vanille
Sven Hammond Soul
Jetset
Mr. Boogie Woogie
Blood, Sweat & Kiers
Ashtraynutz
Tom Browne
Jazz Festival Delft

1 opmerking:

Jasper zei

Dag Peter,

Ik wilde graag eens mijn waardering uitspreken voor jouw blog! Ik lees het vaak met veel plezier, steek er veel van op en heb respect voor de hoeveelheid werk die je er insteekt, zeker ook mbt de documentatie/links naar de bands en artiesten. Chapeau!

Groet,
Jasper Kuper
(gitarist Tracin' Tracy)