zaterdag 1 juni 2013

Wat een muziek weer in Leiden vandaag!

Het wordt weer een overvolle muziekdag vandaag, om te beginnen met een optreden van Vivienne Aerts in de studio van Sleutelstad FM. Met iPad en loopstation zingt ze live toch minstens vijfstemmig. Gerry van Bakel regelt als altijd de techniek, Gideon Roggeveen probeert het overzicht te houden.
Inmiddels is het Sea folk & shanty festival Naar Zee, Naar Zee al begonnen met Rumor di Mare op het Burchtplein.
Bij de Hooglandse kerk is er een optreden van Armstrong's Patent met mooie vijfstemmige zeemansliederen.
Buiten is het fris, maar in de bibliotheek speelt Les Souilles de FdC uit Frankrijk een zeer afwisselend concertje. De veelheid aan instrumenten maakt het heel leuk.
Donderdag stonden ze al plotseling even in Schommelen, bij de Hooglandse Kerk laten ze nog eens echt van zich horen. The Ballina Whalers zijn drie echt geweldige zangers.
In totaal doen er zes groepen mee, die steeds op andere plaatsen optreden. De Compagniezangers schijnt een van de oudste Nederlandse shantykoren te zijn.
In de bibliotheek (waar het ook nog eens open dag is) staat het kwartet Seyl en Treyl te spelen.
En in de loop van de middag mengt ook De Twee Spieghels zich in het festival, om te beginnen met Act of Mutiny. Veel muzikanten die al klaar zijn met optreden en echte liefhebbers in het publiek, er wordt flink meegezongen. Vanavond sluit het festival af met een concert in de tuinzaal van de Burcht.
En het is druk in de stad, want op het Vrouwenkerkhof is er de hele middag al livemuziek in aanloop naar de Nacht van de Fooi en op het Stadhuisplein is er muziek en dans in het kader van de stedenband Leiden-Torun. Met onder andere de muziek en dansgroep Mala Rewia.
De Leidse inbreng komt van musicalgezelschap Otis, die een wervelende show neerzetten.
Ook 's-avonds is er overal muziek te horen in Leiden, maar alleen al vanwege de lokatie wordt de nieuwe Vrijplaats. Het voorprogramma wordt gevormd door Vetschiller, met als toegift nogmaals hun bijdrage aan de poëziemanifestatie op de Nieuwe Rijn.
Het is voor het eerst dat er in de grote ruimte van de Vrijplaats een concert wordt gegeven en dat is gelijk goed raak met een optreden van De Kift. Pas geleden nog in het LVC waar ze twee platen in de herhaling deden, vanavond spelen ze louter hoogtepunten uit hun hele 25-jarige loopbaan.
In een twee uur durende, spetterende show laten ze horen nog niets van hun vitaliteit in al die jaren te hebben verloren. Het is weer genieten als vanouds. En de nieuwe zaal is een aanwinst voor Leiden, zeker als zometeen het LVC sluit!

LINKS:
Vivienne Aerts
Rumor di Mare
Armstrongs Patent
Ballina Whalers
Compagniezangers
Seyl en Treyl
Act of Mutiny
Naar Zee, Naar Zee
Otis
Vetschiller
De Kift
Vrijplaats Leiden

1 opmerking:

Renk Jan Vissers zei

Dank voor foto, vermelding en linkje!
Hartelijke groet,
Vetschiller.