vrijdag 28 juni 2013

Geslaagde Jazzdag weer, ondanks regen

Alweer voor de derde keer is de Jazzdag neergestreken in Rotterdam. Het middagprogramma bestaat uit conferenties en matchmaking, en natuurlijk de live uitzending van Mijke's Middag op radio6. Met als altijd de huisband The Ob6sions met speciale gast Jerome Hol. En natuurlijk Sven Schuster op bas, Victor de Boo op drums en Efraim Trujillo op saxen.
Tijdens de uitzending spelen diverse groepen live een aantal nummers, zoals Phaedra Kwant, de Miguel Rodriguez Band en de jonge Stefan Franssen Group (foto). Stefan vorig jaar een aantal keren in Leiden gezien, maar dan meestal in de groep van Soso Lakatos (winnaar Leiden Jazz Award 2012). Nu met Liya Grigoryan, Theo Balbig en Yoel Molina, waarbij de eerste twee ook regelmatig te zien waren in Leiden, met name tijdens de Jazz Award en Theo natuurlijk met de groep Zosja.
Ondertussen loopt er in en om LantarenVenster de groep Gumbo Night rond, een aanstekelijke New Orleans Brassband. Een schitterend looporkest, maar dan ook wel héél anders!
Ondertussen gaat Mijke's Middag nog steeds door en naast geplande gasten proberen de Ob6sions zoveel mogelijk gastmuzikanten mee te laten spelen. Onder andere Ronald Snijders, Bas van Lier, Mike del Ferro en Thomas Winther Anderson (Winther-Storm, Robert Rook) zijn te gast. Het is een aangenaam gezellige bende!
Vanaf acht zijn er showcases, op zeven podia mogen zo'n dertig groepen in dertig minuten laten horen wat ze kunnen. Er is van alles, van jong talent tot oude rotten. Vanwege de regen alleen groepen in LantaarnVenster bekeken, maar het sowieso onmogelijk alles te zien.
Het begint met de groep van trompettiste Maite Hontelé, die met swingende Zuid-Amerikaanse klanken het publiek snel enthousiast krijgt.
Heel bijzonder is het concert van de zangeres Simin Tander met haar kwartet. Drummer Etienne Nillesen, bassist Cord Heineking en pianist Wolfert Brederode (die invalt voor Jeroen van Vliet) laten een prachtig muzikaal landschap horen, mooie singer-songwriter jazz dat het muzikale experiment niet schuwt. De dag kan al niet meer stuk!
Zeker als vervolgens Phaedra Kwant het podium op gaat met Rembrandt Frerichs op toetsen, Arno van Nieuwenhuize op drums, Oene van Geel tijdens het laatste nummer op viool en bij veel nummers daarvoor Jelske Hoogervorst op sax en Ruud Breuls op trompet. Vorige maand nog gezien in Amersfoort en dat was heel goed, maar dit is toch wel superieur. Kopen die cd Still Listening!
In de foyer is inmiddels de groep Plastic Soldiers begonnen met een crossover tussen jazz en house. Heel apart en het weet de altijd wat onrustige foyer aardig stil te krijgen. Coen Witteveen op sax, Loran Witteveen op toetsen, Luc van Ruler op bas en 'apparatuur' en Yori Olijslagers op drums wil je nog wel eens vaker zien, een half uurtje is niet genoeg!
The Hague Jazz Project noemt zichzelf een 'almost' big band en bestaat uit een mix van jonge én ervaren musici uit de hofstad. Prima muzikanten allemaal en het klinkt uitstekend, maar echt verrassend is het niet.
En dat geldt in eerste instantie ook een beetje voor het Benjamin Herman Trio, met Joost Patocka op drums en Ernst Glerum op bas, een bezetting waar je toch U tegen zegt. Ze spelen bekende standards en de eerste tien minuten kabbelt het rustig voort, maar dan barst de bom en is het avontuur weer helemaal terug, ook in een nummer als Summertime!
De laatste twee groepen vanavond maken een mix van jazz en rap. Het Re:Freshed Orchestra doet het met z'n zestienen vanavond en daardoor starten ze een kwartier te laat (lange sound-check). Of die sound-check helemaal geslaagd is valt te betwijfelen, in elk geval weet het gezelschap niet te overtuigen. Komt nu een beetje over als 'veel geschreeuw maar weinig wol', op het The Life I live Festival in april in Den Haag klonk het allemaal stukken beter. Jay-Z verdient een beter tribute.
Hoe het óók kan laat inmiddels het op tijd begonnen Bl3nder horen. Met Cyriel Directie op drums, Harry Emmery op bas, Bas van Lier op toetsen en rapper Def P maken ze er hier juist wel een wervelende show van. Mooie afsluiting van deze Jazzdag!
Veel mooie muziek weer vandaag met Simin Tander als grote verrassing, Plastik Soldiers als intrigerende nieuwkomers en Phaedra Kwant en Bl3nder die weer eens bevestigen hoe goed ze eigenlijk zijn. In hotel New York en Kantine Walhalla was ook nog veel moois te horen, maar dat is er helaas niet van gekomen.

LINKS:
Ob6sions
Stefan Franssen
Gumbo Night
Thomas Winther Andersen
Maite Hontelé
Simin Tander
Phaedra Kwant
Plastik Soldiers
The Hague Jazz Project
Benjamin Herman
Re:Freshed Orchestra
Bl3nder
Jazzdag
LantarenVenster

Geen opmerkingen: