zaterdag 15 juni 2013

Gezelligheid in Voorschoten en feest in Amsterdam

Voorschoten Jazz Culinair was vorig jaar een succes, dus dit jaar maar weer eens kijken. Op het hoofdpodium, midden in de winderige maar zonnige Voorstraat spelen de BBQueenies een mix van jazz, blues en doo wop, veel standards maar gelukkig ook wat eigen nummers. Een gezellige start.
Het derde podium is verplaatst van de Voorstraat naar de Schoolstraat, goed idee, want drie podia in de vrij korte Voorstraat waren niet handig. Nadeel voor pianist Christos Yerolatsitis en zijn band is wel dat zij én hun muziek bijna wegwaaien onder de kerktoren.
Op het tweede podium in de Voorstraat blijft het lang leeg, maar uiteindelijk staat dit duo voor slechts een handjevol mensen gezellig wat standards te spelen. Ondertussen is het culinair snoepen bij de diverse eetgelegenheden!
En gelukkig is er dan het Wouter Kiers Quartet (met Maarten Kruiswijk, Cajan Witmer en Hans Ruigrok) die het hoofdpodium en omgeving op zijn kop zetten.Sax 'n' Roll, dat gaat er altijd in, bij jong en oud!
Het derde podium is inmiddels verplaatst naar de tent bij BroodjeBeterBelegd tegenover de winderige kerk, maar ideaal is het niet voor de Letse Rugile Daujotaite. Won eerder dit jaar nog de persprijs bij de Leidse Jazz Award, maar ondanks de steun van Robert Rook en Florian Wempe wordt het tijd om te vertrekken, want Esther van Hees presenteert haar eerste ep in Amsterdam. Helaas geen Licks & Brains meer vanavond, maar dat komt wel weer een andere keer. Het was weer gezellig en lekker in Voorschoten, jammer van die wind.
Naar Amsterdam dus, naar Het Perron, nog nooit van gehoord, maar het bestaat al twaalf jaar dus. Prachtig try-out zaaltje waar maar 50 mensen in passen in de Egelantiersstraat waar zangeres Esther van Hees haar eerste ep ten doop houdt. Eerder gezien bij de voorronde en finale van de Leiden Jazz Award 2012 en de Zoetermeer Jazz Award 2011. Maakte toen indruk, tijd om haar eens als headliner te beluisteren. Als altijd speelt ze met pianist Robert van der Padt, bassist Marijn van de Ven en drummer Tom Nieuwenhuijse.
Natuurlijk doen ze de vier nummers van de ep Got Wings, maar ook andere eigen nummers en een aantal covers. De combinatie van de composities van Robert en de teksten van Esther is adembenemend en de sfeer in Het (niet uitverkochte, schande Amsterdam!) Perron is magisch. Die geweldig wendbare stem, van fluisterend tot volle bak, het is weer zo'n concertpareltje in de muziek dat je nooit meer vergeet. Dank Esther en band!

LINKS:
BBQueenies
Christos Yerolatsitis
Wouter Kiers
Rugile Daujotaite
Voorschoten Jazz Culinair
Esther van Hees
Het Perron

Geen opmerkingen: