zondag 2 juni 2013

SummerJazz 2013

Gisteren was het nog wat frisjes, maar dat paste wel bij die zeemansliederen, vandaag schijnt de zon uitbundig, heerlijk weer voor de derde editie van SummerJazz. Om 13.00 uur begint het en het begint gelijk goed, met FinnSilver, dus om klokslag enen sta je dan bij de ingang. Tot half twee, want het hek gaat niet open tot die tijd en waarom wordt niet eens vermeldt. Dan snel naar binnen want er valt geen noot te missen.
FinnSilver zet in met Roadtrip en alles is dan gelijk vergeten, wat is het weer mooi! Derde optreden in acht dagen van haar en het gaat nooit vervelen. Met vandaag Lars Dietrich op sax (net als vorige week, maar toen vergeten zijn naam erbij te zetten, sorry Lars), Mark Berman met samples en effecten en verder vandaag Glenn Gaddum Jr. op bas, Mark Schilders op drums en Folkert Oosterbeek op toetsen.Vorige week zaterdag was ze geweldig in de North Sea Jazz Club, dinsdag onvergetelijk bij de Ladies of the Lowlands en vandaag klinkt het weer heel anders, maar o zo mooi. Wat er ook gebeurt deze dag kan al niet meer stuk!
Op het kleinere podium in de tent gaat het vervolgens goed los met de Transatlantic Soul Conspiracy met Bruce James en Bella Black. Drie weken geleden nog gezien in Breda met Jay Tee Teterissa en Marcellino Latupeirissa, die doen hier ook mee, maar nu zijn dj Phil Ross saxofoniste Naomi Adriaansz er ook bij. En het gaat er heet aan toe, damn hot, in de woorden van Bruce. Soul, funk en vette New Orleans stuff zijn ons deel en iedereen is gelijk wakker. Ze spelen zowel classics als eigen nummers en dan bij Jesus on the Mainline de stoel van Bruce instort is dat begrijpelijk. Wat een energie weer!
Op het hoofdpodium staat inmiddels Fatoumata Diawara met haar band te spelen. Lekkere Malinese Afrojazz die de zonnige, zomerse sfeer helemaal optimaliseert. Roept herinneringen op aan de Afrikaanse festivals in Delft 30 jaar geleden. En dat is precies waar de schoen een beetje wringt, je kan er nog steeds heerlijk op dansen, maar muzikaal is er sinds die tijd weinig veranderd. Goede zangeres, uitstekende muzikanten, lekker wegzwijmelen.
En het wordt steeds warmer, en voller, en gezelliger en nog even dan is het uitverkocht. Door het mooie weer komen er veel last minute bezoekers naar het festival! En zoals altijd in De Leidsehout is de sfeer er gemoedelijk en is er naast de muziek ook veel aandacht andere kunstvormen zoals muziektheater, film, literatuur en zelfs wetenschap, Leiden stad van kennis en cultuur weet je wel!
Maar geen tijd voor dat alles, want Kapok gaat zo beginnen in de tent. Het trio van Morris Kliphuis (hoorn), Remco Menting (drums) en Timon Koomen (gitaar) spelen eerst een paar stukken van de aanstaande cd en dan Missing Link van de eerste cd Flatlands. En ondanks het zonnetje buiten stroomt de tent snel vol.
'Zo, dit was het moeilijkste nummer vandaag, nu gaan we improviseren.' En dat doen ze ook, want wat voor FinnSilver geldt, geldt ook voor Kapok, hoe vaak je ze ook ziet, geen concert lijkt op het vorige. En dat maakt ze zo ongelooflijk interessant, en met z'n drieën met als enige instrument de handen voor een paar honderd man publiek! Je moet maar durven. Indrukwekkend!
En ook nog nooit meegemaakt: na afloop van het optreden op een strak georganiseerd festival dwingt het publiek letterlijk een toegift af, het lukt de presentator niet om de boel af te sluiten, dus er komt een toegift!
Afgelopen dinsdag, na Ladies of the Lowlands in de trein van Arnhem naar Utrecht nog even van gedachten gewisseld met Tony Roe over het groepsproces. Zijn groep Tin Men & the Telephone en Kapok spelen al langer in dezelfde samenstelling en daardoor kan, volgens Tony, een een band zich steeds verder ontwikkelen. In Arnhem speelde hij op een enigzins valse piano met Fridolijn van Pol van FinnSilver en die verandert haar band continue van samenstelling. Is dat nadelig? Geen idee, maar allebei de optredens van zowel FinnSilver als Kapok hier vanmiddag zijn overtuigend goed!
Ondertussen al weer een flink stuk van de Lefties Soul Connection met Michelle David gemist, maar er blijft nog genoeg over. En terwijl de zon langzaam achter bomen verdwijnt houden ze het publiek toch prima warm. Net als vorig jaar in Delft. Voor een swingend feestje nodig je de Lefties Soul Connection uit.
Typhoon is vereerd om op een Jazzfestival te staan en hij misstaat niet. Hiphop met een complete band, daar is niets mis mee. En dan ook nog met Joep Pelt in de gelederen. Het is vrolijk, tropisch en opzwepend en de tent staat op zijn kop!
Hoofdact vandaag is Gregory Porter, mooi ingetogen concert, geweldige stem, maar het kabbelt rustig voort, echte knallers ontbreken. Het geluid op het hoofdpodium is al sinds het begin niet optimaal, er ging bij het optreden van FinnSilver iets mis met de PA en dat is toch jammer. Opvallend overigens hoe de meningen uiteen lopen over dit optreden, het publiek vindt het óf geweldig, óf helemaal niets.
Weer terug naar de tent waar de Karel Boehlee Band speelt met o.a. Lodewijk van Gorp op sax en zang. Beetje hetzelfde soort repertoire dat ze soms ook in De Twee Spieghels spelen, maar hier met een grotere line-up. Het swingt in de tent!
Tussendoor ook nog even langs bij de Cannonball Johnsons die op het middenterrein hun bluegrass laten horen. Gregory Porter is dan net afgelopen en het publiek dat daar wegloopt, moet hier bijna wel langskomen. En dat ze dan ook nog allemaal even blijven staan om te luisteren is alleen maar goed. En het ís natuurlijk sowieso het vrolijkste bandje van Leiden!
Als uitsmijter is er dj Kormac uit Ierland met zijn band. Een interessante kruisbestuiving van sprankelende Latin jazz en fanfarepunk. Het meeste publiek is inmiddels huiswaarts gekeerd, want de zon gaat nu onder en dan blijkt enkel een korte broek met t-shirt toch wel wat fris.
Al met al is het weer een prima dag geweest, met afwisselende muziek en heel veel zon. Beetje erg veel nadruk op soul en wat minder op jazz dit jaar, met als persoonlijke hoogtepunten de optredens van FinnSilver en Kapok, die stonden dan ook als een huis!
Tot zover het muzikale verslag, voor een algeheel sfeerverslag moet je natuurlijk bij de Leidse Glibber zijn.

LINKS:
FinnSilver
Transatlantic Soul Conspiracy
Fatoumata Diawara
Kapok
Lefties Soul Connection
Typhoon
Gregory Porter
Karel Boehlee
Cannonball Johnsons
Kormac
SummerJazz

Geen opmerkingen: