zaterdag 29 juni 2013

Terechte winnaar European Jazz Competition 2013

Na de prima JazzDag van gisteren is LantarenVenster vandaag het decor van de European Jazz Competition. Vijf finalisten laten in 30 minuten horen wat ze kunnen. Dmitry Golovanov uit Letland bijt de spits af, solo op piano. Na een nummer van Miles Davis, als opwarmertje, speelt hij nog drie virtuoze eigen nummers.
Het Stephanie Francke Quartet uit Rotterdam, met Sven Happel op bas en Koen Schalkwijk op piano, moet het doen zonder drummer Niek Bruijn wegens een gebroken voet. Daarom met een Spaanse invaller, die dat zo te horen óf wel eens vaker heeft gedaan óf het heel snel heeft opgepakt.
Als derde volgt het Oláh Krisztián Trio uit Hongarije met Vilmos Schildkraut op bas en Dániel Serei op drums. Het werk dat ze spelen bestaat deels uit standards en deels eigen nummers.
Dan Kapok (Timon Koomen, Remco Menting, Morris Kliphuis), dat hier staat omdat ze vorig jaar de Dutch Jazz Competition wonnen, spelen hier weer de sterren van de hemel, en aan het applaus te horen vinden meer mensen dat. Het is natuurlijk moeilijk te vergelijken als je een groep al vaker hebt gezien en het repertoire inmiddels goed kent, maar ze zijn echt weer fantastisch!
De laatste groep is het Naoko Sakata Trio uit Zweden met Anton Blomgren op bas en Johan Brigenius op drums. Een boeiende set met een hoog free jazz gehalte, dat zou nog wel eens concurrentie voor Kapok kunnen zijn!
Na afloop snel terug naar Leiden en vlak voor aankomst daar lees je via Twitter dat Kapok heeft gewonnen! Winnen in de muziek is natuurlijk iets vreemds, muziek ís geen westrijd, maar toch blij voor de jongens.
In Leiden is inmiddels al de derde dag van de Lakenfeesten bezig, maar nog niets van meegekregen, dus nu eindelijk nog even naar Morspop op het Galgewater. Net op tijd voor het laatste nummer en de toegift van Sugar Boy & the Sinners. Het is één groot feest op straat!
Afsluitende groep is S!ze Matters met ditmaal Pim Dros op drums. De heren laten zich nog even helemaal gaan in het laatste half uur van het festival, maar om 01.00 uur is het helaas afgelopen. Maar zo te horen was dit een geslaagde vijfde editie van Morspop.

LINKS:
Dmitrij Golovanov
Stephanie Francke Quartet
Olah Krisztian Trio
Kapok
Naoko Sakata Trio
European Jazz Competition
Jazzdag
LantarenVenster
Sugar Boy and the Sinners
S!ze Matters
Morspop

Geen opmerkingen: