zaterdag 22 juni 2013

Bijzondere singer-songwriterdag vandaag

In de wekelijkse uitzending van Cultuur071 op Sleutelstad FM veel aandacht voor singer-songwriters en er schuift er zelfs één live aan, Xander van Dijk. Het valt in de smaak en hij zingt dus twee liedjes van zijn recent verschenen ep.
Na een uitstapje naar Delft precies op tijd terug in De Twee Spieghels voor een set van het Trio Thijsen/Poulsen/Oosterhaven uit Groningen. Een leuk trio inventieve boppers in een volle Spieghels.
Het is vandaag ook de Dag van de Architectuur en dus even langs bij het RAP architectuurcentrum om te horen wat de uitslag is van de Leidse Architectuurprijs. Het RAP heeft alle deuren open gegooid en dat is maar goed ook, want het publiek staat tot op de straat. De vakprijs gaat naar Cepezed en hun CHDR, de publieksprijs naar Claus & Kaan en hun Zwarte Dozen.
Tegelijkertijd is er een in-store optreden bij Velvet aan de gang van singer-songwriter Mattanja Joy Bradley. Maar drie liedjes van gehoord, een solo optreden en dan mis je de band toch wel een beetje. Dan nog even langs bij De Twee Spieghels voor de rest van de tweede set.
En alsof het nog niet genoeg is vanavond naar Noordwijk naar het Klooster podium, een prachtig ingerichte voormalige kerk. Het is nu een woonwinkel, galerie en designstudio en biedt ook ruimte voor evenementen zoals vanavond een optreden van singer-songwriter Celine Cairo en haar band.
Precies een jaar geleden voor het eerst gezien tijdens de Jazzdag in Rotterdam, waar ze toen al een enorme indruk maakte en onlangs was ze nog één van de Ladies of the Lowlands in Arnhem.
Ze begint het eerste nummer solo en langzaam komt de rest van de band erbij. Als gast is Timothy Banchet (pas nog in Leiden met Qeaux Qeaux Joans) meegekomen op toetsen, vooral vanwege de nieuwe nummers van de ep die na de zomer verschijnt. Het optreden is schitterend en de lounge-achtige setting maken het tot een belevenis.
Na twee indrukwekkende sets willen ze nog een toegift geven maar iemand uit het publiek vraagt om Strangers van de eerste ep. Al tijden niet meer gespeeld en alleen bassist Mart Jeninga speelde daar toen op mee, maar ze wagen het erop en al snel improviseert iedereen dat het een lust is. Dan volgt nog de bedoelde toegift, het schitterende Follow.
Celine Cairo is iemand om écht in de gaten te houden, in het najaar volgt een theatertour en dit is er alvast een heel erg mooi voorproefje van!
Hier het begin van het concert op YouTube, er zitten dus wel minstens 75 mensen in de zaal.

LINKS:
Xander van Dijk
Sleutelstad
Sander Thijssen
Morten Poulsen
Jan Ruerd Oosterhaven
De Twee Spieghels
RAP
Mattanja Joy Bradley
Celine Cairo
Klooster

Geen opmerkingen: