zaterdag 8 september 2012

Mijke's Middag Live óók goed in Amsterdam

Mijke's Middag Live is een radioprogramma op Radio 6 dat wekeleijks vanuit het MC-theater in Amsterdam wordt uitgezonden. Eén keer per jaar komt het programma vanaf de Jazzdag in Rotterdam en juist daar ken je het dan van. Toch maar eens tijd om een kijkje te gaan nemen in Amsterdam. En dat is de moeite waard met alleen al de huisband The Ob6sions met Efraim Trujillo, Jeroen van Helsdingen, Sven Schuster en Victor de Boo.
Veel korte live optredens tijdens de uitzending, zoals van Jeroen Vrolijk's groep New Morning, pas nog gezien in De Twee Spieghels in Leiden in een iets kleinere bezetting. Met onder andere Paul van der Feen, Tim Eijmaal, Jeroen Vierdag en omdat Jeroen Vrolijk vandaag jarig is (evenals Mijke, Radio 6 en Sonny Rollins) mag het hele publiek op percussie een nummer meedoen.
En dat is het leuke van dit radioprogramma, er ontstaan ook allerlei spontane samenwerkingen. Levert prachtige muziek op, zoals in dit geval van New Morning met James & Black die een geweldige versie van Bring it on Home to Me laten horen.
Een heel ander verhaal is de Zwitserse groep Plaistow. Ze spelen een nummer van twintig minuten (korter kan echt niet) in een soort kruising tussen minimal music en trance jazz. Bijzonder, maar het mist af en toe wat swing.
Wat wel enorm swingt zijn James & Black, die al een paar keer eerder in Leiden stonden (Q-Bus, De Twee Spieghels, Leidse Jazzweek) en nu hier hun Nederlandse radiodebuut maken.  En dat maakt indruk, eerst spelen ze een nummer als duo en dan twee met The Ob6sions erbij. De zaal is voor het eerst muisstil!
De Texanen Bruce James en Bella Black brengen geweldige soul, en het is goed te zien dat het uitstekend klikt met de band. Aangezien de Ob6sions zondag a.s. in De Twee Spieghels optreden en Bruce James daar ook al eerder stond, zou het zomaar kunnen...
'Sounds like a plan' in de woorden van Bruce James. Ben benieuwd.
Terug in Leiden voor de Midnight Walk, een wandeling door de binnenstad met onderweg allerlei optredens, dichters, performers, dans en heel veel muziek. Te beginnen bij de start op de Beestenmarkt waar de Midnight Teasers de hele avond zullen spelen.
In het Park de Put wisselen het popachtige koor Te Hooghe Noot....
....en het jazzy Herenaccoord Trio elkaar af.
In een bootje bij het Rembrandtpark speelt de Bende van Ben een combinatie van folk en pop, veel bekende gezichten van de folksessies in De Tregter.
Op de brug bij de Doelengracht speelt het Acoustic Triangle mooie driestemmige liedjes.
In de Hortus is een opvallende performance door Papillion de Nuit aan de gang. Ziet er prachtig uit.
Verderop in de Hortus, bij de Sterrenwacht speelt Izhar Elias klassieke gitaarstukken. Eerder dit jaar speelde hij nog bij Velvet instore.
Bij de brug bij de Bakkersteeg speelt troubadour Bart Versteeg zijn folkloristisch repertoire.
In het Van der Werfpark staat de Slechte Band semi-accoustisch te spelen. We horen een flinke Doe Maar medley.
Ja, en dat is gevaarlijk, de route loopt nu langs De Twee Spieghels waar ook live muziek is. Dus even naar binnen en dan eindigt hier de, overigens leuke en geslaagde, Midnight Walk. Want zo'n optreden van Pam McBeth en Chris Koenen is niet te versmaden. Prachtige country zangeres met een repertoire dat gaat van Walking the Dog, via Folsom Prison Blues tot The First Cut is the Deepest. Mooie afwisseling en de prima stem houden je hier vast!

LINKS:
Ob6sions
New Morning
Bruce James
Bella Black
Plaistow
Mijkes Middag Live
Midnight Walk
Pam MacBeth
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: