zondag 30 september 2012

Verrassend goede zaterdag in Leiden

Het is weer het laatste weekend van de maand en dat is sinds kort het Verrassend WinkelWeekend met als thema dit keer: theater. En dat is dus ook weer veel muziek. Om te beginnen Rogier Pelgrim (onlangs nog finalist bij programma beste singer-songwriter) in de Waag. Mooi intiem optreden door dit trio met veel eigen en enkele bestaande liedjes.
Gisteren was de opening van Theater Ins Blau, vandaag opent een tweede nieuw theater zijn deuren in Leiden. De Atlas van Leiden is een klein mobiel theater dat de komende vier jaar Leiden in beeld gaat brengen. Tijdens de opening wordt vier maal de Staat van Leiden uitgesproken en zijn er delen uit de 7 Singels Route te zien. Ook zondag nog te zien bij de Hooglandsekerk. En de komende vier jaar overal in Leiden.
Op de eerste verdieping bij boekhandel Selexyz Kooyker speelt singer-songwriter Mieke van Veen een leuk setje met begeleiding op cello en cahon. Veel Engelstalig, maar ook wat nummers in het Nederlands.
Ook boekhandel De Kler heeft singer-songwriters in huis zoals hier Linda Kreuzen met begeleiding van Michel Ebben. Ze heeft ook meegedaan aan het programma beste singer-songwriter op tv en heeft onlangs haar eerste ep uitgebracht. Ze speelt allemaal eigen nummers en als toegift nog Brand New Key van Melanie. Gaan we meer van horen.
Het staat niet op het programma van het Verrassend WinkelWeekend, maar ook bij modezaak Van Vuuren is er live muziek te horen. Voor bruiloften en partijen, dat wel.
Je loopt wat af door de Breestraat want bij Selexyz Kooyker speelt Esmay Usmany alweer een setje. Combinatie van eigen werk en een nummer van Stevie Ann. In april volgend jaar is ze te zien in Theater Ins Blau met de voorstelling DV.
En dan weer terug naar De Kler waar Lenya haar tweede set speelt. Wat opvalt is het hoge niveau van al deze singer-songwriters, er is echt met zorg geprogrammeerd. Waarvoor hulde!
En dan weer terug op vertrouwd grondgebied bij Velvet waar nog meer te horen is van Linda Kreuzen. Mooie afsluiting van het Verrassend WinkelWeekend. Zondag gaat het nog gewoon door en de volgende aflevering is op 27 en 28 oktober met als thema: film.
En ja, het is zaterdag, en dan kom je toch altijd weer in De Twee Spieghels terecht. En dat is helemaal niet erg, want een wijntje smaakt intussen wel en de muziek van Triplicate is weer helemaal top! Gisteren hebben ze studio opnames gemaakt en je kan horen dat Ellister van der Molen, Bob Wijnen en Johnny Daly nog helemaal in die flow zitten.
En eindelijk is Hot House uit z'n zomerslaap ontwaakt en opent meteen met een hoogtepunt in jaren. Tin Men and the Telephone is één van de boeiendste jonge jazzgroepen vandaag de dag in Nederland, en hoewel al vijf keer eerder gezien is ieder optreden weer een totale verrassing. Stonden deze zomer op het Leidse SummerJazz, op Oerol, De Parade, North Sea Jazz en nu dus hier in de tuinzaal van De Burcht.
Het is in alle opzichten een verrassend optreden, want hoewel ze grotendeels werk van hun cd Moet je Nou?! spelen is er bijna geen een nummer hetzelfde gebleven. En ook de bijbehorende video's zijn allemaal nieuw. Ook de opstelling met drummer Bobby Petrov en pianist Tony Roe met de ruggen naar elkaar en bassist Lucas Dols er tussenin is zonder meer gewaagd te noemen.
Door de introductie van een fictieve zangeres, die constant blijft bellen dat ze onderweg is en daarbij gelijk de nummers aan elkaar praat ontstaat er een even geniaal als hilarisch optreden. Zelden zo iets indrukwekkends gezien of gehoord.

LINKS:
Rogier Pelgrim
PS|theater
Mieke van Veen
Linda Kreuzen
Esmay Usmany
Lenya
Triplicate
De Twee Spieghels
Tin Men and the Telephone
Hot House

Geen opmerkingen: