zaterdag 19 november 2011

Crossing Border druk, gezellig en o zo mooi

De middag begint eerst nog rustig met een optreden van een deel van de groep Azure in De Twee Spieghels. Met Rogier Schneemann op gitaar, Luciano Poli op bas en David Barker op drums, aangevuld vandaag met Robert Rook op de piano. En dat blijkt wonderwel samen te gaan. Van verstilde trance jazz tot vette grooves komen voorbij.
Helemaal genieten wordt het tijdens de tweede set als de nieuwe Fender Rhodes wordt ingezet. Wordt het gelijk een stuk funkier door. Azure speelt overigens op 21 december in Paradiso in het kader van Get Your Jazz on Stage, komt allen!
Dan als een speer naar Den Haag voor het Crossing Border festival dat de slotavond opent met de Haagse band Splendid. In een bomvolle Cuatro tent speelt de elfkoppige formatie weer de sterren van de hemel. Stonden eerder dit jaar ook al op Vlietpop en Schollenpop, maar het blijft een feest om naar te luisteren.
In de kleine zaal van het Nationaal Toneel Gebouw speelt de Amerikaanse band Loch Lomond hun eerste optreden van een kleine Europese tour. Normaal een zeskoppige band, voor deze tour een trio, waardoor iedereen meerdere instrumenten (tegelijk) bespeelt. gitaar én vibrafoon, gitaar, viool én drums, alleen toetsen en zang is zoals het altijd al is.
Ze spelen mooie kleine liedjes, rauwe kamerpop noemen ze het zelf, en de zaal geniet. Het is ook muisstil, zo stil dat de zangeres blij verrast halverwege het optreden zegt: You're sóó quiet! Maar ja, dan moeten ze maar niet van die geweldige muziek maken. In februari willen nog eens op tour door Europa, dan met een volle bezetting. Aanrader!
Dit is alweer de negentiende editie van Crossing Border, maar nog nooit eerder waren we erbij. Door de aanwezigheid van James Vincent McMorrow op dit festival komt het er eindelijk eens van. Hij verzorgt deze avond met band het afsluitende optredenin de Duitse Kerk, hier geeft hij alvast een kort voorproefje solo op het 3voor12 stage. Een prachtig huiskamerconcert (met overigens rumoerige buren), dat volledig aan de verwachtingen voldoet.
The Apache Relay is bijna klaar met hun optreden in de bomvolle Cuatro tent, zo te horen is het wel een feest geweest hier. Ze komen uit Nashville en dat is wel te merken aan de instrumenten, viool, mandoline, geeft een country tintje aan deze verder toch stevige rockband.
Ook uit Amerika komt het duo Wye Oak. Andy is tegelijkertijd drummer en toetsenist, Jenn zingt en speelt gitaar. Als je niet beter wist zou je denken dat er meer mensen op het podium staan. Een stevige dosis indie rock met een opvallende, aparte zangeres.
Newvillager kan minder imponeren met een soort techno pop. Het is dan ook aanmerkelijk rustiger in de Cuatro tent dan bij de eerdere optredens hier van Splendid en The Apache Relay, het past ook niet helemaal bij het soort muziek dat hier verder te horen is. Maar dat is dan ook wel weer lekker eigenwijs van de programmeurs.
Islet daarentegen maken er een spetterende show van, stevige Engelse rock met heel veel percussie en een ongelooflijke hoeveelheid energie. Misschien overschaduwt het showelement de muziek enigzins, maar dat mag de pret niet drukken, publiek én band gaan er voor!
Dan naar de mooiste lokatie van het festival, de Duitse Kerk die ook nog eens sfeervol is verlicht. Het is dat de projectie niet beweegt, anders was het helemaal sixties geweest.
Voorafgaand aan het laatste muziekoptreden van deze avond is er eerst nog Anna Enquist die eigen gedichten voorleest. Want Crossing Border is een festival met muziek én literatuur. Muziekgezien komt natuurlijk voor de muziek, maar toch leuk even een stukje poëzie mee te kunnen pakken. Over een strijkkwartet en over voetbal onder andere.
Maar om klokslag elf uur is het dan eindelijk zover, James Vincent McMorrow betreedt mét band het podium, voor een betoverend optreden van een uur. Klonk hij eerder op de avond solo al net zo goed als op zijn cd Early in the Morning, met band erbij is het nog tien keer zo goed. Hij doet halverwege nog even twee nummers solo, één op gitaar en één op toetsen (een kippenvel versie van Higher Love van Stevie Wonder). De Ier heeft wel wat van van Kevin Coyne in zijn goede jaren met een flinke scheut Paolo Nutini. In ieder geval is het genieten en James is de held van de dag!
De kerk zit en staat stampvol (400-500 mensen) en voor James is dat wel even schrikken. I'm always prepared for an audience of twenty, zegt hij er zelf over! Maar hij en de band genieten er zienderogen van en je hebt de indruk dat ze om middernacht nog best even door willen gaan, of tenminste een toegift willen geven, maar de organisatie is streng, het is afgelopen. Tja, morgenochtend is er weer een kerkdienst en er moet dus nog flink afgebroken en opgeruimd worden, ook wel weer begrijpelijk.
De eerste kennismaking met Crossing Border is uitstekend bevallen en gelijk weer een aantal leuke nieuwe bands gezien waar je meer van wilt zien. Splendid overtuigd altijd en Loch Lomond en Wye Oak zijn fijne verrassingen. En voor James Vincent McMorrow ontbreken alle superlatieven!

LINKS:
Azure
Get Your Jazz on Stage
De Twee Spieghels
Splendid
Loch Lomond
James Vincent McMorrow
The Apache Relay
Wye Oak
NewVillager
Islet
Crossing Border

Geen opmerkingen: