zondag 20 november 2011

Mistig kroegentochtje

Het is mistig en kil en dus het wordt een middagje dicht bij huis. Geen Nadia Basurto in De Zijlstroom, geen Andrew Spieker met Cedric Glans, Evelijn van der Veer en Wouter Kiers in de Leidse Hout. Wel de herstart van de singer-songwriter optredens in Meneer Jansen. Met mooie songs van Ronnie Verton (Junior Eats Alone).
En hij heeft Floris van der Klein (Oliviers Army) meegenomen voor de tweede set, hem kennen we meer als jazz zanger, maar hier zingt hij ook een aantal prachtige ballads.
Inmiddels is in De Uyl van Hoogland de maandelijkse saxbattle van gang gegaan met vandaag de saxofonisten Susanne Alt, Robert Veen en Olaf Hoeks in de hoofdrol. De heren stonden hier al vaker op het podium, maar Susanne zagen we nog niet eerder in Leiden. Wel in Amsterdam en Den Haag.
Verder zijn er Jeroen Zange (vaak gezien in De Twee Spieghels) op drums en Elvis Sergo (gezien met Matthew in Boston, Three Elements) op Hammondorgel die zorgen voor de stabiliteit en ook nog een aantal prima solo's weggeven.
De tenoren scheuren er geweldig op los, maar Susanne op haar alt laat horen dat een sax niet altijd ruim boven de band uit te horen hoeft te zijn om toch prachtig te klinken. Heerlijk! Wie haalt Susanne en haar band nu eens naar Leiden? (Spieghels, Hot House, JazzedUp, SummerJazz!!!).
En precies tussen Meneer Jansen en De Uyl van Hoogland ligt natuurlijk De Twee Spieghels waar Bernard Berkhout en Friends spelen. Met Eric Heinsdijk op bas en Dolf Helge op drums en verder is het één grote jamsessie, met alle soorten jazz, van dixieland tot bebop. Met tijdens de eerste twee sets Ewald Ebing op de piano en Vivienne Aerts zingt onder andere Bye, bye, blackbird, Misty en All of Me.

Al eens eerder gezegd, Vivienne is een geweldige Leidse zangeres en onlangs heeft ze het nummer Fireflys 3D opgenomen, tienstemmig liedje over Leiden en dat is hierboven te horen en HIER te downloaden. Koop het en sponsor haar studie op het Berklee College of Music.
Tijdens de tweede set wordt het repertoire wat traditioneler met Nederlandse versies van dixielandklassiekers. Het eindigt met het nummer Summertime gezongen door Anoek (Paul Groenendijk, eat your heart out!). Tijdens de derde set (zonder Ewald) kruipt de banjospeler achter de piano voor een geweldige versie van route 66 met Vivienne Aerts als zangeres.
En dan komt er ook nog een toegift: You Are My Sunshine in het Nederlands: Wie het eerst lacht...

LINKS:
Ronnie Verton
Floris van der Klein
Meneer Jansen
Susanne Alt
Robert Veen
Olaf Hoeks
Jeroen Zange
Elvis Sergo
De Uyl van Hoogland
Bernard Berkhout
Dolf Helge
Ewald Ebing
Vivienne Aerts
Fireflies 3D
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: