donderdag 10 november 2011

Popronde beter en drukker dan ooit in Leiden

Het is weer Popronde in Leiden vandaag en die begint vanavons bij Velvet Music. Hebben wel vaker instore concerten, dus waarom niet vandaag. No Ninja Am I is eigenlijk Sander van Munster als solo singer-songwriter maar vaak begeleid door Gijs Kerkhoven, Rens van den Boogaard en Liselotte Vermeulen, hier dus ook. Alhoewel je met een gebroken elleboog moeilijk viool of andere snaarinstrumenten kunt spelen, wordt het toch een mooi en gevoelig optreden. Het is misschien wat voorbarig, maar toch een eerste hoogtepunt van deze avond.
Dat laatste is minder het geval bij Hunting the Robot uit Eindhoven, jonge maar stevige gitaarband uit Eindhoven. Zijn gedreven bezig, enthousiasme druipt er vanaf, maar helemaal overtuigen kunnen ze (nog) niet in de goedgevulde WW. Kwestie van tijd. Eindhoven is dé designstad van Nederland, dat is dan ook wel te zien aan de kapsels van de heren.
Meneer Jansen had altijd een naam op het gebied van singer-songwriteravonden, maar de laatste tijd was daar een beetje de klad in gekomen. Voor deze Popronde hebben ze Bart van der Lee uit Utrecht staan die behoorlijk zwaarmoedige en toch mooie liedjes zingt. Wel weinig kapseldesign.
Vanaf 20 november zijn ook de singer-songwriter avonden weer terug bij Meneer Jansen, maar dan op de zondagmiddag. Met Ronnie (Junior Eats Alone) & Floris.
Er spelen vanavond 33 bands/artiesten op 17 verschillende podia dus je krijgt alleen maar een eerste indruk tijdens bezoekjes die tussen de 15 en 30 minuten duren. Dus snel door naar De Oude Harmonie waar Make Up Your Mind de boel op stelten zet. Feest-punk-ska van de bovenste plank, ongecompliceerd en geweldig leuk.
In The Duke of Oz is inmiddels alweer Roy Santiago bezig met een set spannende blues-rock. Maar na twee nummers is het optreden alweer afgelopen, eerder dan verwacht en dan valt er een gat in de planning.
Niet getreurd want bij de overburen in de Lazaru's staat Burial Earth de boel onveilig te maken. Met melodische death-metal zoals de flyer het noemt, dat zal wel, maar hier staat gewoon een hele goede band hele stevige muziek te maken. En dat is dan weer één van de aardige aspecten van de Popronde, je komt nog eens in kroegen waar je anders nooit komt.
Intussen barst Hunky Dory uit zijn voegen, zelfs in de Vrouwensteeg is er geen doorkomen aan bij het optreden van The Bunny Bonanza's. En terecht, geweldige surf-trash-rockabilly, een waanzinnige feestband van het betere soort. Doorgewinterde muzikanten uit Arnhem, die met enorm veel plezier de tent op zijn kop zetten. Tweede hoogtepunt van deze Popronde.
En het wordt steeds drukker voor de podia en bij The Duke of Oz loopt het zelfs de spuigaten uit, maar dat krijg je als je Amarins & Le Gatte Negre daar neerzet, een feest voor oog en oor! Het is een mix van van pop, folk, gypsy en sailor songs, echte wereldmuziek dus. Uit Amsterdam. En onder tropische temperaturen spelen ze Rum and Coca Cola (Andrew Sisters) waarbij alle ukelele's uit de kast komen. Hoogtepunt drie!
De avond eindigd met twee optredens in het LVC. Als eerste de groep Montana uit Utrecht met lekkere, melodieuze gitarpop. Erg sixties geluid met veel mooie close harmony, doet vaag denken aan de Hollies en meer nog aan de Kinks in hun beginjaren. Maar dan wel met de ervaring van de muziek van de laatste 40 jaar erbij. Prima festivalband!
Na afloop van het optreden van Montana zet de dj gelijk You Really Got Me van de Kinks op, kan geen toeval wezen.
Na een korte pauze mogen Rats on Rafts de avond afronden. Eind augustus nog gezien in de Q-Bus, nu dus in een ondertussen goed volgelopen LVC. Geen echte verrassing dus, maar wel een bevestiging van het feit dat dit een heel goede band is. Hoogtepunt vier!
Een mooie avond: tien bands gezien, acht podia bezocht, er was nog zoveel meer, maar dat is niet te doen allemaal. Popronde is een podium voor lokaal talent dat buiten de regio zijn kunnen kan tonen. Deze editie is is in vergelijking met de vorige twee veruit de beste, volgend jaar graag weer zo'n verrassingspakket!

LINKS:
No Ninja Am I
Hunting the Robot
Bart van der Lee
Make Up Your Mind
Roy Santiago
Bunny Bonanza's
Burial Earth
Amarins & Le Gatte Negre
Montana
Rats on Rafts
Popronde

Geen opmerkingen: