zaterdag 26 november 2011

Weer een gevariëerd Open Podium Leiden-Noord

Vandaag is weer zo'n dag dat je moet kiezen in Leiden tussen drie interessante concerten. Vanavond speelt het Trio Reijsiger/Fraanje/Sylla bij Hot House in De Burcht, Andre Manuel & de Ketterse Fanfare bij de X in de Q-Bus en is er het Open Podium Leiden-Noord.
Er zit niets anders op dan daar eens flink over na te denken in De Twee Spieghels onder het genot van lekkere jazz en prima wijn. Want daar staan Eric van der Reijden (zang), Cedric Glans (bas), Sven Rozier (drums) en Ewald Ebing (piano) met lekkere standards. Zagen ze hier al vaker en het is altijd goed. Als dan even later Bernard Berkhout (klarinet) ook nog aanschuift is het weer vanouds geweldig.
De keuze voor vanavond valt uiteindelijk op het Open Podium Leiden-Noord en dat blijkt een goede keuze (maar waarschijnlijk zou iedere keuze goed geweest zijn). De avond opent met de Marokkaanse band Rayan die Arabische muziek speelt op traditionele en westerse instrumenten, maar naast puur Arabische muziek ook een mix met popmuziek laat horen.
Bij het Open Podium zijn er vier korte optredens uit alle windstreken en dat maakt het juist zo interessant. Als tweede staat de bluesgitarist- en zanger Frans Boot op het programma met onvervalste, klassieke blues. Hij wordt daarbij begeleidt door Maarten Witkam op mondharmonika, gitaar en viool en een elektrische gitarist. Nummers als How Long, Love in Vain en Bourgeois Blues worden gespeeld maar ook Oude Moerder (in het Twents).
De derde groep is Act of Mutiny met shantys en worksongs. Zagen ze al vaker in onder andere De Twee Spieghels, toen met z'n zessen, vandaag met z'n vieren. Maar het klinkt er niet minder om. Behalve dat ze zichzelf begeleiden op gitaar, banjo, cello en pennywhistle is het vooral de vaak vierstemmige a capella samenzang die indruk maakt. Ze sluiten af met Bateau l´arrivée, een Caraibisch nummer met een knipoog naar de slot act.
Want de avond wordt afgesloten door de swingende Kaapverdiaanse band The Thropics die er voor zorgen dat de stoelen aan de kant gaan en het een dansfeestje wordt. Stonden hier wel vaker en zijn altijd een succes. En Maarten kan het niet laten, hij speelt ook nog een nummertje mee op sopraansax.
Muzikaal weer alle hoeken van de wereld gezien vandaag, en daar hoef je Leiden dan niet voor uit! Het volgende Open Podium is er weer op 28 januari 2012.

LINKS:
Ewald Ebing
Bernard Berkhout
De Twee Spieghels
Act of Mutiny
Open Podium Leiden-Noord

Geen opmerkingen: