zondag 13 november 2011

Mooie afsluiting van rijk museum/muziekweekend

De tweede dag van Muziek in het Museum beginnen we in het Sieboldhuis met het fluitkwartet Tuti Fluti. Zagen we natuurlijk al eerder bij het Open Podium Leiden-Noord, maar het is mooi om te zien hoe museum en muziek elkaar versterken. Ze spelen een aantal Japanse nummers om dan verder de wereld in te trekken via Indonesie naar Europa. En passant nog even de leuke tentoonstelling Hello Kitty bezocht, die wegens succes verlengd is tot 30 november.

In Museum Volkenkunde speelt de Riverman Band in de filmzaal populaire covers voor feesten en partijen. Beatles, Dire Streets enzo. Veel van de muziek is voorgeprogrammeerd en dat is jammer. Drums en bas erbij zouden het gelijk veel interessanter maken.
Veel interessanter is natuurlijk A Balladeer in de Lakenhal. In dit geval Marinus de Goederen unplugged met alleen Tim Coenen af en toe erbij op toetsen. Mooi en zwaarmoedig optreden vanmiddag, maar soms overstijgt het gekraak van de museumvloeren het optreden. Da's dan wel weer jammer. Maar mooi ze/hem eindelijk eens live gezien te hebben, ook al is het dan bijna solo.
Museum Boerhave is vervolgens dichtbij waar het Wereldkoor in de tuintent staat te zingen. Wereldmuziek dus weer, maar hoewel conceptueel heel aardig zijn er toch iets te veel foute noten om lang te blijven hangen.
En dan kom je op de terugweg nog verrassend uit bij de Brassband Warmond. Prima orkest dat wordt afgewisseld met de kindervoorstelling Het Hemels Cornetje. Deze uitstekende brassband is een mooie afsluiting van Muziek in het Museum. En Museum Boerhave moet natuurlijk blijven!
Met de muziek is het echter nog niet gedaan, want bij de Grote Beer is het weer tijd voor Jazz on Sunday met vandaag een optreden van Vivienne Aerts. Samen met een gelegenheidsformatie bestaande uit Robbie Carré op drums, Sergei Saphko op bas en de speciaal uit Italie overgekomen pianist Alessio Busanca.
Vivienne kennen we van Zoetermeer Jazz 2010 ruim een jaar geleden, waar ze een paar korte setjes van 15 minuten speelde, daarnaast is ze regelmatig te vinden (bij jamsessies) in De Twee Spieghels, of als dirigente van diverse koren. Maar nog nooit zagen we een compleet optreden van haar. Zou tijd worden.
Drie sets doen ze met voornamelijk standards aangevuld met een aantal van haar eigen nummers, waaronder het mooie Springtime. De eerste set begint wat stroef, de muzikanten moeten nog even aan elkaar wennen, maar al snel klopt het allemaal en in de volgende twee sets gaan ze helemaal los. Vivienne is een uitstekende zangeres met een mooie stem die ze de komende twee jaar nog mooier gaat laten klinken in Amerika. Maar daarna wel weer snel terug naar Leiden, hoor!
Om 19.15 uur is het optreden in de Grote Beer afgelopen, snel naar huis om wat te eten, en dan (21.15 uur) door naar Hunky Dory voor het wekelijkse optreden van Men in Blues. Met Chris Koenen op gitaren en zang, Aad van Pijlen op bas en zang, Frans Heemskerk op toetsen en Robbie Carré op drums. Die laatste heeft dus een drukke dag, maar dat schijnt voor hem geen probleem te zijn. Niet voor niets is hij voorgedragen voor de Dutch Blues Award 2011 (drummers), stemmen kan nog bij de Dutch Blues Foundation tot 1 december.
De Men in Blues hebben er vanavond weer helemaal zin in (maar dat hebben ze altijd). Het is een genot om te zien hoe iedereen straalt van het speelplezier. En prachtige nummers komen weer voorbij zoals Sailin' Shoes en Willing van Little Feat en het altijd weer geweldige Temptation. De avond eindigt met het hartverscheurende It Hurts Me Too, waarbij Fons Delemarre nog eens uitlegt wat de blues nu eigenlijk is. Een mooie afsluiting van een heerlijk weekeinde!
Link
LINKS:
Sieboldhuis
Riverman band
A Balladeer
Wereldkoor
Brassband Warmond
Muziek in het Museum
Vivienne Aerts
Robbie Carré
Grote Beer
Men in Blues
Chris Koenen
Frans Heemskerk

Geen opmerkingen: