zondag 13 november 2011

Leiden weer helemaal muziekstad vandaag

Het is het weekeinde van Muziek in het Museum en dat begint met Harmoniekapel Werkman's Wilskracht in Museum Boerhave. Onder andere werken van Jan en Jacob de Haan klinken prima.
In Museum Volkenkunde speelt Art for Art's Sake een mix van country, folk, Americana en traditionals. Waaronder nummers van Bob Dylan, John Martyn en Johny Cash passeren allemaal de revue. Vorig jaar speelden ze nog in het Sieboldthuis, hier zijn ze (nog) meer op hun plaats.
De Leidse Sterrenwacht heeft een prachtig bezoekerscentrum gekregen, maar helaas is dat alleen te bezoeken via de Hortus Botanicus. Er zullen best wel mensen zijn die geinteresseerd zijn in zowel planten én sterren, doch de meerderheid waarschijnlijk niet. Lees Beyond the Black Box and the White Cube er nog maar eens op na, dit is niet goed!
Tijdens Muziek in het Museum is de toegang tot de Hortus gelukkig gratis en kan er in het bezoekerscentrum genoten worden van het BplusC dwarsfluitensemble.
En even later van Mil & Bril, een jong trio dat bekende nummers als Proud Mary en Lollypop afwisseld met hedendaagse nummers van Adele. Met gitaar en percussie maar ook veel à capella.
In Museum Boerhave nog een staartje meegepikt van B'Tween uit Barendrecht. Het maakt onderdeel uit van de Harmonievereniging Barendrecht en bestaat uit jongeren van 13 tot en met 20 jaar, te oud voor het jeugdorkest, te jong voor het Harmonieorkest. Vandaar de naam, ze zitten er een beetje tussen in.
In de tent op het binnenterrein van Museum Boerhave brengt het Viswijvenkoor shanties en zeemansliederen ten gehore, zeker 50 vrouwen zingen ze, begeleidt door accordeonmuziek. Maar het loopt tegen vijfen, de musea gaan sluiten, de eerste succesvolle dag van Muziek in het Museum zit er weer op. Morgen verder.
Gelukkig is er nog steeds wel muziek te vinden in Leiden, dus snel naar De Twee Spieghels voor het Filippo Bianchini Jazzcombo. Met een complete Italiaanse bezetting bestaande uit Filippo Bianchini op sax, Lociano Poli op bas, Armando Luongo op drums en gastgitarist Angelo Lazzeri.
Ze spelen voornamelijk standards uit de bebophoek, maar ook een enkel eigen nummer van Filippo. Het zijn gretige jonge honden die technisch misschien nog het een en ander kunnen leren, maar hun speelplezier maakt dat meer dan goed.
Van een heel andere orde is het Ferdinad Povel/John Marshal Kwintet bij Hot House in De Burcht. Dit zijn doorgewinterde muzikanten, die alle kneepjes van het vak kennen. Muzikaal gezien sluiten ze mooi aan op het repertoire van Filippo Bianchini, alleen het jeugdige enthousiasme wordt node gemist.
Toch een boeiend concert met Ferdinand Povel op sax, John Marshal op trompet en zang, Rob van Bavel op piano, Marcel Seriese op drums en Marius Beets op bas in een volle tuinzaal van De Burcht. Een mooie afsluiting van een mooie muziekdag.

LINKS:
Werkman's Wilskracht
Museum Boerhaave
Art for Art's Sake
Museum Volkenkunde
Bezoekerscentrum Sterrenwacht
Viswijvenkoor
Filippo Bianchini
Angelo Lazzeri
Luciano Poli
Armando Luongo
De Twee Spieghels
Ferdinand Povel
John Marshall
Rob van Bavel
Marcel Serierse
Marius Beets
Hot House Jazz

Geen opmerkingen: