zondag 3 oktober 2010

Art meets Jazz meets Art


Hoe reageert een jazzmuzikant op beeldende kunst? En hoe reageert een beeldend kunstenaar op jazz? Om dat te onderzoeken hadden Fascinating Jazz en Terra Art Projects onder de vleugels van Cultuur op Zondag de handen ineen geslagen.
Het begon 's-middags in het Terratorium met de opening van een overzichtstentoonstelling met werk van 40 Zoetermeerse kunstenaars. Vervolgens liepen drie muzikanten ieder een half uur door de tentoonstelling en reageerden via hun instrument op het tentoongestelde werk.
De eerste was gitarist Frank Ong-Alok (die we nog kennen van Flower to the People), die met elektrische gitaar en miniversterkertje tussen de kunst doorliep.

Daarna was het de beurt aan saxofonist Wim Ninaber, die we gisteren ook al zagen op Zoetermeer Jazz in het Stadstheater. En het zou niet het laatste zijn wat we van hem zagen dit weekend.

De derde muzikant was violiste Thera Hoekstra die de opening afrondde.
Of er conclusies getrokken kunnen worden uit deze drie sessies is ons niet duidelijk, hopelijk gaat een deskundige dit nog beoordelen. Het enige wat ons logisch en voor de hand liggend leek was dat er bij het portret van Otis Redding (van Wonny Stuger) het nummer The Dock of the Bay werd gespeeld.

In het tweede deel van deze Cultuur op Zondag gingen drie schilders reageren op live muziek in restaurant De Sniep. De eerste set was voor het Pieter van Santen Trio met nummers van zijn nieuwe cd Van Santen Zingt Zelf. Naast Pieter van Santen (die we gisteren ook al drie keer zagen op Zoetermeer Jazz) waren er Wilco de Witte (inderdaad, ook gisteren...) op drums en Hans Voogt op bas.
Van Santen voorziet bekende bopnummers van een Nederlandse tekst en doet dat goed. De band speelt lekker en de teksten zijn vol humor en altijd wel met een dubbele bodem. Voor wie luisterde was er veel te genieten.

Na de pauze kreeg het trio versterking van zangeres Liz Fletcher (jaha, gisteren) en saxofonist Wim Ninaber (gisteren en vanmiddag). De eerste was aangekondigd, de tweede niet. Maar Pieter, Liz en Wim kwamen elkaar gisteren (op Zoetermeer Jazz) tegen en omdat Wim toch al in Zoetermeer moest zijn was een afspraak snel gemaakt.
Hadden we Liz Fletcher gisteren nog gezien met geweldenaars als John Engels, Harry Emmery en Rob van Bavel, vandaag was het een heel ander optreden waarbij Liz echt in het middelpunt stond en de band meer begeleiders waren dan de band van gisteren. Maar al na een paar nummers kregen we een oproep om snel naar Leiden te komen, want daar was iets heel bijzonders aan de hand. Waarom gebeuren alle goede dingen altijd tegelijk?

Voor de beeldend kunstenaars Vivienne Lopes de Leão Laguna, Wonny Stuger en Andries Mons (van links naar rechts) was het vast niet eenvoudig omdat er muzikaal een enorm verschil was tussen de twee sets. Deze foto is gemaakt vlak na de pauze, benieuwd wat het eindresultaat is geworden. Maar zoals gezegd, we moesten opeens halsoverkop naar Leiden.

LINKS:
Frank Ong-Alok (Flower to the People)
Wim Ninaber
Pieter van Santen
Liz Fletcher
Andries Mons
Wonny Stuger
Vivienne Lopes de Leão Laguna
Cultuur op Zondag
Terra Art Projects
Fascinating Jazz
De Sniep

Geen opmerkingen: