donderdag 14 oktober 2010

NS Try Out Festival in Leiden


Vorig jaar had Leiden de primeur van het NS Try Out Festival, dit jaar wordt het op 4 stations gehouden, Amersfoort en Groningen zijn al geweest, Eindhoven volgt volgend weekend. Het is een festival met van alles wat: film, theater, literatuur, kunst, wetenschap, er zijn masterclasses en presentaties. Maar er is ook veel muziek.
In de stationshal staat drie dagen lang het 3fm Serious Talent podium waar Ruben Hein de spits afbeet. Klein stukje van gezien, het viel niet mee zo zonder band. Morgenavond is hij er weer, dan maar iets langer blijven.

Ondertussen was in de wachtruimtes op de perrons het Stukafest aan de gang met hier een optreden van Gentlemen's agreement. Een akoustische mengeling van blues, country en pop, van Commander Cody tot Tom Waits zeg maar overgoten met een Johnny Cash sausje.

Op het 3fm podium speelde vervolgens MakeBelieve uit Groningen een akoustische set dat vooral bij het jonge vrouwelijke publiek veel succes had. Benieuwd hoe dat versterkt klinkt.

Terug naar de wachtkamers waar Eefje speelde. Deze singer-songwriter was winnares Grote Prijs Singer/Songwriter 2009 en het zat haar niet mee. Een snaar brak, geen reserve meegenomen, het is koopavond en iemand rent naar de muziekwinkel tegenover het station om een nieuwe te halen en als die er dan eenmaal opzit breekt hij weer!
Dan maar spelen met vijf snaren en eigenlijk merk je daar heel weinig van. Het zijn gewoon prachtige, dromerige, Nederlandstalige liedjes en het publiek luistert ademloos.

De derde 3fm Serious Talent band was de Handsome Poets, die wel versterkt speelden en gelijk de hele stationshal op zijn kop zette. Van de drie 3fm bands was dit zonder meer de overtuigendste en het schijnt dat ze zaterdag weer komen, hoewel dat (nog) niet op de site van het NS Try Out festival staat.

De avond eindigde met met een Stukafestoptreden van ZUB, de groep rond gitarist Jeen Rabs. Zonder saxofonist, met een invallende bassist en met een repertoire van Braziliaanse jazz, dat klinkt niet veelbelovend. Maar niets is minder waar, de Gilberto's zijn ver te zoeken en het is eigenlijk een soort Nu-jazz versie van Braziliaanse jazz. Een deel van de nummers zijn covers, maar er zijn ook een aantal eigen nummers bij.
Heel boeiend optreden met Thorsten Grau op drums en invalbassist Cord Heineking die dit repertoire voor het eerst speelde. Zaterdag speelt Jeen Rabs in De Twee Spieghels in Leiden, benieuwd wie hij dan meeneemt.
Vrijdag en zaterdag gaat het NS Try Out Festival nog door op het station van Leiden met nog heel veel muziek. Was een goede start vandaag, al is het een heel rare plek om een festival te houden, maar het heeft wel iets aparts.

LINKS:
Ruben Hein
MakeBelieve
Eefje
Handsome Poets
Jeen Rabs
3fm Serious Talent
Stukafest
NS Try Out Festival

Geen opmerkingen: