zaterdag 16 oktober 2010

NS Try Out Festival moet blijven


Het leuke van het NS Try Out Festival is dat het ook ruimte biedt aan lokale groepen. Vandaag was dat bijvoorbeeld het Dansorkest Date 7-2-7 een big band in de traditie van de Skymasters. Beetje braaf misschien wat betreft het repertoire, maar het swingt wel en er werd zelfs gedanst.

We hebben het hier vooral over het muzikale deel van het festival, maar er gebeurde natuurlijk nog veel meer. Zo werd er voor het station het skelet van een bultrugwalvis in elkaar gezet. Vorig jaar aangespoeld op Ameland, geprepareerd door Naturalis en na het festival vertrekt Hollus weer naar Ameland.

En dit lijkt misschien muzikaal, maar is het niet. De Stille Fanfare marcheerde in vol ornaat en voorzien van de nodige instrumenten de hele middag door alle hoeken en gaten van het station, maar speelden daarbij geen noot.

Gisteren sprak Onno Blom met 'Leidse' schrijvers, vandaag sprak festivalhost Art-Jan de Vries met een zestal schrijvers in een drietal dubbel intervieuws. Zoals hier met Rascha Peper en Ivo Victoria over hun boeken Zwartwaterkoorts en Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt).

Maar terug naar de muziek want daar stond Only Seven Left te spelen. Lieve liefdes liedjes die het enorm goed doen bij de tienermeisjes in die in grote getalen waren gekomen voor dit optreden.

Plan Nederland is een kindgerichte ontwikkelingsorganisatie, werkzaam in 49 ontwikkelingslanden wereldwijd. Het Plan Nederland Kinderkoor, bestaande uit 18 talentvolle leden uit heel Nederland, timmert hard aan de weg om het verhaal van jonge mensen, uit Nederland en uit ontwikkelingslanden, te vertellen. Goed dat de organisatie ook oog heeft voor dit soort initiatieven.

Ondertussen was het tweede rondje literatuur alweer begonnen met Eric Corton en Claudia Schoemacher over hun boeken Wilde Wereld en Kind van de onderwereld.

En dan weer soepeltjes over naar de muziek, ditmaal The Heyz uit Noordwijk die dus bijna een thuiswedstrijd speelden. Vrolijke, onbezorgde maar toch volwassen muziek duidelijk geïnspireerd door muziek uit de sixties. Een feestje!

Echt lekker warm was het ook vandaag niet op het station, een goede smoes om er even tussenuit te piepen naar De Twee Spieghels voor een goed glas wijn en een optreden van Jeen Rabs. Stond donderdagavond nog op het Stukafest als onderdeel van het NS Try Out Festival op het station, nu dus hier. Donderdag had gitarist Jeen Rabs een invalbassist (nu was dat Maciej Domaradzki ), vandaag een invaldrummer, Mark de Jong. Dus weer een halve ZUB met 1 invaller. Maar net zo als donderdag een prima optreden, latin in een nu-jazz jasje. Maar wij beginnen ons toch wel ernstig af te vragen hoe het nu mét saxofoon zou klinken.

Opgewarmd weer terug naar het station waar het 3fm serious talent al weer klaarstond. Om te beginnen Moonpilot, een band die we al eerder zagen op de twee Imagine in the Park festivals in Den Haag. Dat is een 100% akoestisch festival, dus nu eindelijk eens een versterkt optreden en ook dat was zeker genieten, een band die meer aandacht verdient, check ze uit tijdens de Popronde de komende maanden! En omdat de volgende band met de trein kwam en vertraging had konden ze zelfs drie kwartier optreden, dat was voor ons als publiek dus weer een meevaller.
Overigens is de foto op de NS Try Out Festival site van Moonpilot gemaakt door Muziek gezien tijdens het tweede Imagine in the Park festival.

Die volgende band was Want Want (tussen Schiphol en Leiden reden geen treinen maar bussen, dom foutje van ProRail om dat dit weekend te doen tijdens het festival, leverde meer vertragingen en problemen op), maar ze sprongen rechtstreeks uit de trein het podium op en waren minstens zo goed als gisteren. Drummer Adrian deed het weer fantastisch met zijn schudei en ze zijn echt geweldig met nummers als Mijn Meisje Vindt Me Leuk Zoals Ik Ben (valt nog mee), Vreemdgaan, Klote, Baard en het geniale Stomme Trut! Tijdens het laatste nummer Kip Paard Koe was er technische storing en schoof het publiek naar het podium en speelden ze de rest van het nummer écht akoestisch en het hele publiek zong mee. Geweldig!

Op aanbeveling van de zanger van Only Seven Left wat gegeten bij Julia's op het station omdat dat 'fokking lekkere pasta' zou zijn, en inderdaad dat was zo, een aanrader!
Maar terug naar de muziek, het 3fm serious talent, met Ilanois een rockend viertal dat dat druk bezig is met hun eerste cd. Stevige bluesrock met als hoogtepunt het mooie Chase the Sundown with Me, hun eerste single en de titel van hun eerste cd die in januari verschijnt.

Uitsmijter van het NS Try Out Festival was de band Handsome Poets die hier donderdag ook al de stationshal platspeelden, vandaag weer! Prima nummers als de eerste single Blinded, het nummer If You Say Goodbye waarbij ze zich over het hele station verspreidden en ook zonder microfoon verstaanbaar waren, het station was doodstil. Deze jongens verwachten we volgend jaar op alle festivals te zien!
Resumerend: het NS Try Out Festival was vorig jaar een try out in Leiden en een succes, dit jaar dus op vier stations en wat ons betreft een groter succes, zeker in Leiden. Volgens mensen van de organisatie sloeg het in Leiden extra aan omdat het er al eerder was, dus graag volgend jaar weer in Leiden, maak er een traditie van!

LINKS:
Date 7-2-7
Naturalis
Stille Fanfare
Ivo Victoria
Only Seven Left
Kinderkoor Plan Nederland
The Heyz
Jeen Rabs
Moonpilot
Want Want
Ilanois
Handsome Poets
NS Try Out Festival

Geen opmerkingen: