zondag 24 oktober 2010

Alles komt samen in Leiden deze zondag


Vandaag was en bijzondere muziekdag in Leiden met twee concerten op dezelfde tijd op honderd meter van elkaar. Twee gelegenheidsbands die zorgden voor een mini jazzfestival in de Leidse binnenstad.
We begonnen in De Uyl van Hoogland waar Sean Bergin (tenorsax), Rinus Groeneveld (tenorsax), Philip Harper (trompet), Bob Wijnen (toetsen) en Maarten Kruijswijk (drums) de eerste jazzbattle van dit seizoen deden. Sean Bergin zagen we twee jaar geleden nog in het Museum Volkenkunde in Leiden en nog eerder met zijn band Nansika in Rotterdam, Rinus Groeneveld stond eerder dit jaar nog in De Sniep in Zoetermeer bij Fascinating Jazz met Anke Angel, Maarten Kruiswijk kennen we natuurlijk als drummer van Blood, Sweat & Kiers. Bob Wijnen zagen we ruim twee jaar geleden met het trio Wijnen, Winter & Larsen op het inmiddels overleden Pure Jazz Festival in Den Haag, waarvan we de laatste muzikant (Jens Larsen) weer zagen bij Vivienne Aerts op Zoetermeer Jazz 2010 en met Traeben bij Jazz'in de Gracht. René Winter zagen we nog veel vaker, onder andere met de Tiny Little Big Band en Wim Ninaber.
Alleen van de Amerikaanse trompettist Philip Harper hadden we nog nooit gehoord en hoewel hij ooit met de Jazz Messengers gespeelt schijnt te hebben kon hij ons hier vandaag niet overtuigen. De solo's gingen nog wel goed, maar duetten met de twee saxofonisten liepen helemaal uit de hand. Slechte timing en valse noten, daar houden we niet van, jammer want de rest van de band was juist geweldig. Maar goed, tijd om naar De Twee Spieghels te gaan.

Daar speelde het Mischa van der Wekken kwartet, ook een gelegenheidsformatie met naast Mischa op saxofoon, Dirk Balthaus op piano (eerder dit jaar nog met Leah Kline & JuzzFlirtin in De Sniep in Zoetermeer bij Fascinating Jazz), Olaf Meijer op bas (eerder dit jaar nog bij Jazz'in de Gracht met Traeben, waar ook Jens Larsen, van eerder genoemde Wijnen, Winter & Larsen, in speelt) en Felix Schlarmann op drums.

Hoewel we het begin misten was wat we zagen een prima optreden met bekende en onbekendere standards. Vier muzikanten die we graag nog eens vaker zien, in deze combinatie of met anderen.

Na afloop in De Twee Spieghels was het in De Uyl nog steeds niet afgelopen en konden we nog de finale meenemen. De rol van Philip Harper was nu wat kleiner en dat maakte het optreden beter. Het was vandaag een herfstige dag, maar als toegift speelden ze nog In the Summertime van Mungo Jerry, waarbij Sean Bergin zelfs zong!
Het was twee keer genieten vanmiddag in Leiden, we hebben van beide optredens genoten maar het was een hoop op en neer lopen tussen beide kroegen.

LINKS:
Sean Bergin
Rinus Groeneveld
Bob Wijnen
Maarten Kruijswijk
Mischa van der Wekken
Dirk Balthaus
Olaf Meijer
Felix Schlarmann
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: