vrijdag 15 oktober 2010

Tweede dag NS try Out Festival koud en hartverwarmend


Gisteren eindigde het NS Try Out Festival met Braziliaanse klanken, vandaag begon het er voor ons ook weer mee met Simone Pormes & Karel Boehlee. Een mooie mengeling van Braziliaanse jazz en pop door een geweldige zangeres en een fantastische pianist. Duurde natuurlijk veel te kort.

Daarna was er een optreden van Maori's uit Nieuw Zeeland in het kader van de tentoonstelling Maori in Museum Volkenkunde in Leiden.

Maar er is meer op het Try Out Festival, zoals literatuur. Vandaag was Onno Blom in gesprek met diverse Leidse schrijvers. Als eerste was dat Nico Dijkshoorn.

De schrijverssessie werden afgewisseld met muziekoptredens twee perrons verderop met een kort optreden van Woody & Paul, een half kwartet dat indruk maakte met een mengeling van blues en folk.

Terug bij de schrijvers was Abdelkader Benali aan het woord, die feitelijk eigenlijk niet veel te vertellen had.

Interessanter was daarna Ilja Leonard Pfeiffer die twee jaar geleden aan zijn vriendin voorstelde naar Rome te gaan fietsen, haar daar niet meer van af kon brengen en in juni 2008 op de fiets richting Rome vertrokken, om uiteindelijk op de terugweg in Genua te blijven wonen.

Pfeiffer houdt van reizen, Maarten 't Hart juist niet. Fietsen van Warmond naar Leiden is al een hele opgave. Gelukkig krijgt hij sinds kort pensioen en dat leverde al een hele nieuwe (financiele) opstelling op.

Dan weer terug naar de muziek met Port of Call een singer-songwriter met mooie liedjes op zang, gitaar, banjo, ukelele en mondharmonika.

En er was natuurlijk ook nog theater met het Bak-Chi/PSTheater met een deel van hun voorstelling voor het Key of Life festival volgend weekend in Leiden. Zeer interactief met dans, video en publieksparticipatie.

Twee weken geleden op het NS Try Out Festival in Amersfoort viel er op het laatste moment een band uit. Sem Sprang liep toevallig met zijn gitaar op zijn rug door de stationshal, werd aangeschoten door iemand van de organisatie of hij misschien iets kon spelen? Met mooie eigen liedjes was dat een succes en daarom vandaag ook in Leiden. Het kan zomaar gebeuren!

Want Want is een punkband die het vandaag akoestisch deed. Aanstekelijke Nederpunk met cabaretachtige trekjes, een soort smartlappen met een kwinkslag zeg maar. Zeker nog eens in volle outfit gaan zien als ze nog eens voorbijkomen. Morgen staan ze weer op het station, maar dat zal wel weer akoestisch zijn.

Gisteren al een stukje van het optreden van Ruben Hein gezien, dat toen niet echt kon overtuigen. Vandaag had gitarist Valentijn Bannier zijn akoestische gitaar ingewisseld voor zijn elektrische en dit maakte het verschil. Ze speelden nummers van Ruben's nieuwe cd Loose Fits (verschijnt 5 november) waarmee hij het etiket van 'de Nederlandse Jamie Cullum' definitief van zich afgooit.

Jammer was vandaag wel dat er geen Stukafest was, waardoor er lange gaten in de programmering vielen en publiek niet bleef hangen op het station. Erg druk was het dan ook niet bij het optreden van Bob Billy en dat was jammer want deze band verdient een breder publiek. Vuige blues en dansbare rock met een fikse vleug elektronica, een mooie uitsmijter voor de tweede dag van het NS Try Out Festival.
Half oktober is niet de beste tijd van het jaar voor een festival, een station is sowieso dan niet echt warm, maar het geweldige programma maakte het helemaal goed!

LINKS:
Simone Pormes & Karel Boehlee
Nico Dijkshoorn
Woody and Paul
Ilja Pfeiffer
Port of Call
Want Want
Ruben Hein
Bob Billy
NS Try Out Festival

Geen opmerkingen: