zondag 17 oktober 2010

Zondag muziekdag in Leiden 10


Het was een prachtige dag vandaag dus weer tijd voor een rondje langs de Leidse podia. Te beginnen met De Zijlstroom waar het Marion Schmitz Trio speelt, met Pieter van Santen op de piano en Gunnar Graafmans op drums. Het optreden begint ingetogen, maar gaandeweg wordt het losser, swingender en met steeds meer improvisatie. Dit belooft een mooie zondag te worden.

Op het plein voor De Burcht viert zanggroep Er Welt een Traan intussen haar tienjarig bestaan met de presentatie van de eerste cd. 17 jaar geleden was er een éénmalig optreden van het Gemengd Mannenkoor op het Uitbuitenfestival (zeemeerminnenpakjes!), dat leidde indirect tot de oprichting van het zeemansliederenkoor Tussen Wal en Schip, dat dan weer over is gegaan in Er Welt een Traan.
Het plein was goed gevuld, de dames hadden er zin in en het publiek zingt dapper mee. Het mooiste nummer van de eerste set is natuurlijk Op Rozen, ooit nog geschreven door Lucia voor Tussen Wal en Schip. Het is koud op het plein, maar de sfeer zit er goed in.

Om er een feestelijke middag van te maken heeft de zanggroep diverse muzikanten uitgenodigd zoals Rob Baars (foto) en Act of Mutiny die we nog kenden van hun optreden begin augustus in De Twee Spieghels.

Over De Twee Spieghels gesproken, hier begint het Marzio Scholten Trio alweer aan hun optreden. Met Yaniv Nachum op sax en waarschijnlijk Mark Schilders op drums, maar het is er zo druk dat we dat niet hebben kunnen checken. Vorige keer dat Marzio Scholten (met bassist in plaats van saxofonist) in De Twee Spieghels speelde begon dat heel rustig en bouwden ze het langzaam op, nu gaan ze er meteen tegenaan en gaan uit hun dak vanaf de eerste noot. Heel goed!

Opgewarmd en wel gaan we weer terug naar het Burchtplein waar de coverband Hairy de sfeer verder opvoert. Vooral de Rock 'n' Roll nummers doen het prima bij dit publiek, er wordt volop gedanst.

Op het eind zingen ze nog Het Kleine Café bij de Haven samen met Er Welt een Traan en publiek en iedereen gaat nog eens volledig uit zijn dak.
Terug bij De Twee Spieghels is het inmiddels zo druk dat er geen doorkomen meer aan is, maar het is ook wel genoeg geweest eigenlijk, een heerlijk dagje zondagse muziek in Leiden weer.

LINKS:
Marion Schmitz
Pieter van Santen
Gunnar Graafmans
De Zijlstroom
Er Welt een Traan
Marzio Scholten
Yaniv Nachum
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: