zondag 1 juni 2014

SummerJazz is weer top

Voor de vierde keer alweer SummerJazz in De Leidse Hout en het belooft alweer een prachtige dag te worden. Het is nog vrij rustig als Yoonmi Choi, dit jaar winnares van de Leiden Jazz Award, opent in de tent. Speelt nu lekker vrij uit, niet zo gespannen als tijdens de voorronde.
Maar dan stroomt het veld steeds voller als Celine Cairo het hoofdpodium betreedt. Solo zingt en speelt ze In The Light en het publiek ligt aan haar voeten. In het al lekker schijnende zonnetje, dat ook.
Dan komt de hele band erbij en meer dan een uur houdt ze het steeds voller lopende terrein geboeid met de bekende mooie nummers, maar ook flink wat nieuw werk. Zoals het prachtige Little Did I Know. Een verrassing is het niet, maar het blijt altijd genieten met Celine Cairo. Aanstaande vrijdag (6 juni) speelt ze alweer in Leiden, dan op het Peel Slowly And See festival in de Q-Bus, en dan helemaal solo!
Een groter contrast dan met de Gallow Street Brassband is nauwelijks voor te stellen. Uitstekende feestband om bij wakker te worden, heel veel blazers en wat trommels knallen door de tent.
Tussen de grote podia ligt nog een kleinere voor het randgebeuren. Flink wat stoelen en banken en ander oud meubilair vrolijken het hier wat op voor bijvoorbeeld een optreden van de kleinkunstenaars Yentl en De Boer. Leuke liedjes voor de afwisseling.
Eén van de topnamen is die van Rokia Traoré, een van oorsprong Malinese zangeres en gitarist. Een getemperde versie van de woest swingende Afrikaanse muziek, maar een optreden van 90 minuten is dan wel wat lang.
Hapje eten dan maar, er is gelukkig keus genoeg, en dan weer even langs het tussenpodium waar een tapdanseres, een bassist en een percussionist een experimenteel setje verzorgen. Het gezelschap heet Ventriloquism en is een prima tussendoortje.
GoGo Penguin is voor het eerst in Nederland en de verwachtingen zijn hooggespannen. Maken ze helemaal waar met hun mix van een klassieke, minimalistische pianist, een pure jazzdrummer die het allemaal zo ingewikkeld mogelijk maakt en een bassist daar tussendoor laveert en er soms ook gewoon gitaarpartijen op speelt. Klinkt misschien wat verwarrend, maar is dat zeker niet. De heren zetten een onbeschrijflijk goede show neer. Sommige groepen kunnen een tent leegspelen, hier spelen ze hem juist vol!
26 september komen ze weer naar Nederland, naar het Bimhuis.
Veel rust is ons niet gegund, want inmiddels is de Amerikaanse band Antibalas al begonnen aan een set opzwepende Afrobeats. Doen ze al 16 jaar en dat kun je horen, doen ze uitstekend, maar echt verrassend is het daardoor nog niet.
Datzelfde geldt ook een beetje voor The Cool Quest dat funky jazz combineert met hiphop. Niks mis mee, maar verrassend is het niet. En dan is 75 minuten (zolang duren bijna alle optredens hier vandaag) best lang.
Tijd voor een stukje theater op het tussenpodium door Moeremans&Sons met My Own Private Disaster, een soort nagespeeld, in scene gezette ramp.Meer sfeer impressies van SummerJazz zijn te vinden bij Leidse Glibber.
De hoofdact is vandaag de Amerikaanse zanger José James, en het veld voor het hoofdpodium staat nu echt helemaal vol. Zes jaar geleden was zijn optreden in Haarlem helemaal niks (hij was net die ochtend vanuit Amerika in Nederland aangekomen), vandaag klopt alles wel. Beetje te gelikte soft soul, maar voor de liefhebbers helemaal te gek.
Nee, dan liever weer naar de tent voor een geweldig optreden van Windkracht 7 met Morris Kliphuis, Katharina Thomsen, Robbert Scherpenisse, Floris van de Vlugt, Reinier Baas, Mark Haanstra en Jamie Peet. Een soort supergroep zeg maar met muzikanten die allemaal al een aantal keren op MuziekGezien waren te zien (Jamie gisteren nog in De Twee Spieghels). Een zevental waar we hopelijk nog veel meer van gaan horen!
En dan is het alweer tijd voor de afsluiter Sven Hammond Soul, die weer een beetje een nieuwe richting op zijn gegaan, deels terug naar het begin, maar nu met een zanger erbij. Goed te zien hoe deze band zich blijft ontwikkelen en telkens voor verrassingen zorgt!

En zo komt er een einde aan een mooie SummerJazz met een afwisselend programma, veel vertier en een aantal mooie concerten. Met Celine Cairo, GoGo Penguin en Windkracht 7 als absolute hoogtepunten! Overigens was het een vooral ook heel gezellig festival met, over het algemeen, prettig lange optredens.
 

LINKS:
Yoonmi Choi
Celine Cairo
Gallowstreet Brass Band
Rokia Traoré
GoGo Penguin
Antibalas
The Cool Quest
Jose James
Windkracht 7
Sven Hammond Soul
Summerjazz

Geen opmerkingen: