zondag 29 juni 2014

Gouden Pet en Oranje Jazz

Het is de laatste dag van de Lakenfeesten in Leiden en dus is er ook het Gouden Pet straatmuzikantenconcours. Bij De Bonte Koe speelt Songs for Suzy een hele mooie set indie-folk. Finalekandidaat!
Ed Citroen is een levende Leidse jukebox en onder de naam Karrewiets bespeelt hij een mobiel instrumentarium.
De Fruitcompagnie uit Alkmaar was hier al eerder met hun eigenzinnige straatliederen met gevoel voor poezie.
Duo Divers speelt voor Jantje van Leiden en tegenwoordig eigen repertoire. Vader en dochter doen het goed!
De Malcanisten uit Amsterdam zijn vier multi-instrumentalisten die hele mooie meerstemmige folk spelen op het Hooglandsekerkplein voor de Gaanderij. Finalekandidaat!
Bianca Castafiore is een pop-up coverband die voor De Twee Spieghels lieflijke popcovers spelen.
Op het inmiddels overvolle Burchtplein spelen de Dizzy Fingers de boel weer helemaal plat, eerder gezien als trio of kwartet, nu beginnen ze met vijf en uiteindelijk zijn ze met z'n zevenen. Finalekandidaat!
Ook lekker druk is het bij de Flopsband bij Einstein/Meneer Jansen op de Nieuwe Rijn. Leuke coverband, maar iets teveel versterking nodig voor een échte straatmuzikantenband.
Want even verderop doet het Closingtown Orchestra het helemaal zonder stroom bij Dende op de Nieuwe Rijn. Pas nog gezien tijdens de Hofjesconcerten, nu zetten ze boel op blote- en kousevoeten in vuur en vlam. Finalekandidaat!
Bij De Twee Spieghels in inmiddels weer Dizzy Fingers neergestreken voor één van de drukst bezochte optredens van vandaag. Logisch natuurlijk met hun combinatie van Django Reinhardt Gipsy Jazz, Chuck Berry rock&roll en wat Nederlandstalig repertoire. Nogmaals finalekandidaat!
Weer heel iets anders is het duo Ísiltír, twee harpistes die een mooi Keltisch programma brengen op het Hooglandsekerkplein.
The Buskin' Belters is een jong duo dat covers uit de jaren zestig speelt. Dat doen ze wel heel aanstekelijk en met een goede repertoirekeuze bij Haar Gangetje.
Jongste deelnemers zijn ongetwijfeld de groep On the Road op het bootterras bij VoorafenToe. Bijna helemaal onversterkt is het niet helemaal goed te horen, maar het klint als toekomstig BandTalent.
Niet in het programmaboekje, maar wel als deelnemers aanwezig zijn Buzzking. Akoestische indie-folk en heel aanstekelijk hier in de Burchtsteeg. Finalekandidaat!
Tenslotte nog het saxofoonkwartet Take 4 bij De Twee Spieghels. Inmiddels de vijftiende groep van de 35. Veel gemist dus, maar veel genoten. Zeker ook van dit jonge Katwijkse kwartet.
Dan is het direct tijd voor de finale met als eerste het Disco Inferno op het Hooglandsekerkplein. Tijd voor een tussendoorband is er deze keer niet, vóór 18.00 uur moet het afgelopen zijn.
Ook Songs by Suzy heeft de finale gehaald met de prachtige, tegen kleinkunst aanleunende liedjes van Suzanne Burdorf.
En het is goed druk bij de finale, ondanks alle andere festiviteiten rond en buiten de Lakenfeesten. Maar wat wil je ook met Dizzy Fingers!
Het koor Rot op Juh! zingt en speelt geweldig wereldhits hertaald door Jan Rot.
Niet geheel onverwacht staat hier ook Buzzking in de finale. Blijken ook thuis te zijn in onder andere raggae.
Laatste finalist is de groep Marak met wereldmuziek uit Oost-Europa en de Oriënt. Prachtig die bassaxofoon erbij!
Jury en publiek beslissen uiteindelijk en Buzzking (juryprijs), Dizzy Fingers (publieksprijs) en The Sunshine Soldiers (orginaliteitsprijs) gaan er met de prijzen vandoor.
Dan nog net even een staartje meepikken van het Coal Harbour Sextet in De Twee Spieghels met achter de drie blazers ook nog een pianist, een drummer en een bassist.
Maar dat is ook snel afgelopen, want we gaan voetbal kijken. Nog nooit gedaan in een cafe, maar het is hilarisch, ook al gebeurt er op het veld eigenlijk niets.
Tijdens de rust komt het Coal Harbour Sextet nog even terug met een Oranjemedley met het Wilhelmus, Hup Holland Hup en Nederland oh Nederland. Gelukkig wint uiteindelijk Nederland en gaat slechts het dak eraf in De Twee Spieghels, nu op naar de volgende ronde!

LINKS:
De Gouden Pet
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: