maandag 9 juni 2014

Nog een zinderende reeks Hofjesconcerten

De route is weer uitgestippeld voor vandaag en het eerste Hofjesconcert is het Anne Helena Ensemble in het Cathrijn Maartensdochterhof (1910). Het is het enige hofje buiten de singels, omdat het oorspronkelijke hofje uit 1608 moest wijken voor een nieuwe weg. Anne heeft Willem Romers (drums), Yoran Aarssen (sax), Tomek van Leeuwen (bas) en Robert Koemans (toetsen) meegenomen waarmee ze mooie standards zingt.
Het heetste hofje is het Francois Houttijnhof aan de Hooigracht uit 1737, waar het Closingtown Orchestra het hele hofje bespeelt. Orkest is een beetje groot woord voor een trio, maar leuk en afwisselend is het wel. Met liedjes uit het dagelijkse leven en een apocalyptisch drinklied. En een folkliedje, omdat ze nu eenmaal deel uitmaken van de volksmuziekroute.
Van een heel andere orde is het duo Christiaan de Jong (gitaar en fluit) en Felicity Provan (trompet en zang) in het Samuel de Zeehof uit 1724. Beetje experimentele improvisatie jazz, dat niet aan iedereen zijn oren bestemd is, maar voor de liefhebbers zeker de moeite waard.
Niet in maar naast het Pieter Gerritz van der Speckhof (1645) speelt The Cannonball Legacy hun voorlaatste set, denken we althans, want zo staat het in het programmaboekje. Maar helaas, we horen nog net het staartje van de set die daarvoor was en dat blijkt dan ook het einde van het optreden te zijn. Jammer, maar die komen we vast nog wel eens tegen in Leiden. Maar Jim Guldemond (gitaar), Sven Rozier (drums), Tom Ridderbeekx (trompet), Marijn van de Ven (bas) en Zeth Latukolan (sax) spelen nog wel even een prima Cherokee!
Dan maar weer terug naar het eerste hofje, waar Anne Helena en haar groep inmiddels aan hun vierde set gaan beginnen. Zelfde genre maar andere nummers, ja, als jazzmuzikant kun je uit een grote standardsvijver vissen. Maar ze doen het heel goed en Anne Helena is een geweldige zangeres die wat ons betreft zo nog eens langs mag komen in De Twee Spieghels.
Dan zitten de Hofjesconcerten er weer op en begint gelijk de after-party bij de Morspoort. Met de opzwepende salsa van La Fundación, waar flink op gedanst wordt.
In de pauze is er een optreden van flamencodanseres Cristina Hall, zangeres María Marín Gordillo en gitarist Tino van der Sman. Het begint intussen zachtjes wat te regenen, maar veel heeft het niet om het lijf en een salsadanser laat zich daardoor zeker niet weerhouden.
De tweede dag van de Leidse Hofjesconcerten eindigt waarmee hij begon, met The Bucket Boyz, maar nu binnen bij De La Soul. Mooie afsluiting van een geslaagd festival. Enige minpuntje is dat de jazzroutes er dit jaar een beetje bekaaid afkwamen en jammer dat de Jan de Laterehof er dit jaar niet bij is, daar was altijd de beste sfeer én de beste jazz met de toen nog onbekende Tin Men & The Telephone en Kapok bijvoorbeeld.
Voor nog veel meer over de Leidse Hofjesconcerten kijk je het best bij Leidse Glibber.

LINKS:
Anne Helena
Closingtown Orchestra
Christiaan de Jong & Felicity Provan
Cannonball Legacy
La Fundacion
Cristina Hall
Maria Marin Gordillo
Tino van der Sman
Bucket Boyz
Hofjesconcerten

Geen opmerkingen: