zondag 15 juni 2014

Magistraal optreden Sun Ra's Arkestra in Tolhuistuin

Vandaag de tweede dag van Voorschoten Jazz Culinair, het jaarlijkse gecombineerde jazz- en culinaire festival. De Jim Guldemond Band trapt af met een goede instrumentale zondagmiddag jazz met mooie solo's van afwisselend Jan Reinen en Jim Guldemond.
Er zijn twee podia dit jaar waar telkens een uur wordt opgetreden, wisselt elkaar mooi af en er is altijd live muziek. Als tweede speelt Jazz Flavour, een iets té ontspannen combinatie van jazz- en popstandards. Was twee jaar geleden ook al een niet sterk punt hier.
Heel wat heftiger gaat het er aan toe bij Blood, Sweat & Kiers XL, met speciale gasten Rinus Groeneveld en Naomi Adriaansz. Drie saxen dus en dus sax-battle, maar het geeft Wouter Kiers ook ruimte om wat meer dan anders te zingen. Het is inmiddels goed druk bij dit podium en er wordt gedanst en zelfs meegezongen. Feest!
Een jazzfestival heeft natuurlijk ook altijd een swingende bluesband staan, zoals hier de groep Jumpin' Joe uit Den Haag. Rocken de boel aardig bij elkaar, maar Voorschoten reageert onterecht wat koeltjes.
Dan nog een stukje meepikken van de Frits Kaatee band met gastsaxofonist Boris van der Lek. Laat die maar schuiven! Helaas niet af kunnen kijken, want hoewel het hier heel gezellig is, goede muziek en goed gezelschap, het wordt de hoogste tijd om naar Amsterdam te gaan.
Toch iets te lang in Voorschoten blijven hangen want het voorprogramma is al halverwege met James Zoo ft. Gideon van Gelder. Zo te horen niet veel aan gemist, volgens mensen die wel op tijd waren waren de eerste tien minuten interessant en werd het daarna 'freaken'.
Het optreden is overigens in de nieuwe Amsterdamse zaal Tolhuistuin in de voormalige kantine van de Shell in Amsterdam Noord. In het gebouw zijn onder andere een café-restaurant, een winkeltje, expositieruimtes en drie popzalen voor Paradiso (Paradiso-Noord). Ideaal bereikbaar, want vanaf Amsterdam CS is het nog geen vijf minuten gratis varen naar de Buiksloterweg en daar rol je gelijk de Tolhuistuin in. En die pont vaart 24 uur per dag, vijf tot tien maal per uur.
Het is allemaal even zoeken nog deze eerste keer, maar dat gaat wennen, want dit blijkt een hele fijne zaal met een prima akoestiek, uitstekende bereikbaarheid vanuit Leiden, het maakt niet uit hoe laat het wordt, je kunt altijd makkelijk weer naar thuis. 
De aanleiding om vandaag hier te zijn was een optreden van het jonge Vocking Jazz Kwintet in De Twee Spieghels iets meer dan een week geleden. Mooi instrumentaal concert met prima bebop-fusion anno nu met sax, gitaar, bas en twee drummers en als verrassende en on(aan)gevraagde toegift het nummer Enlightenment van Sun Ra. Dat ze dus met z'n vijven opeens zingend beginnen en daarna langzamerhand de instrumenten weer inzetten. Betoverend!
Sun Ra is van voor mijn (jazz)tijd en hoewel ik zijn naam natuurlijk ken, zijn opvallende verschijning en veel verhalen eromheen, nooit echt goed naar zijn muziek geluisterd. Blijkt dus een omissie (waarom heeft niemand mij dit ooit aanbevolen?) en dus snel naar de lokale platenwinkels waar er (bijna) niets van hem in de schappen staat. Slechts één (welliswaar vier-cd) met lp's uit 1956 tot 1961 en singles uit dezelfde periode. En dan ben ik dus toch wel snel verkocht en ga ik naar de Tolhuistuin voor een concert door het Sun Ra Arkestra!
En dat blijkt een belevenis te zijn, Sun Ra zou dit jaar 100 zijn geworden, maar keerde twintig jaar geleden al terug naar de planeet Saturnus, zijn Arkestra viert dit met een wereldtournee. En dat zijn ook de jongsten niet meer, bandleider en saxofonist Marshall Allen is inmiddels ook al 90. Maar wat een fantastische, magistrale bigband, en wat een energie! Doet een beetje denken aan Chris McGregor's Brotherhood Of Breath, waar ik al jaren fan van ben. (Maar ook pas 'achteraf').
Kan er nog niet over uit, de hele sfeer, de kleurrijke outfits, de overweldigende muziek en het enorme spelplezier, het enthousiasme van de band, ongelooflijk! Twee uur lang spelen ze de zaal plat met hun Afro-wereld-jazz-funk. Dank aan het Vocking Jazz Quintet! Want zonder jullie had ik dit vast en zeker gemist! En het Sun Ra Arkestra staat binnenkort nog eens op een Nederlands podium op North Sea Jazz. Niet te missen!

LINKS:
Jim Guldemond
Jazz Flavour
Blood, Sweat & Kiers
Naomi Adriaansz
Rinus Groeneveld
Jumpin' Joe
Frits Kaatee
Boris van der Lek
Voorschoten Jazz Culinair
Jameszoo
Gideon van Gelder
Sun Ra Arkestra
Tolhuistuin

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammer dat je Bas Paardekooper and The Blew Crue niet
gezien hebt.....die staan bij de links ook niet vermeld?!

Peter J. Visser zei

Bas Paardekooper zag ik al vaker en speelt regelmatig in de regio, het Arkestra zag ik nog nooit en komt hier niet vaak. Ik moet dan kiezen.